Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA adaugă pe lista neagră cinci companii din China, cu acuzația de sprijin a armatei din Rusia

Cinci companii mari din China au fost adăugate pe lista neagră a SUA, cu acuzația de sprijin a industriei militare și de apărare a Rusiei. Acțiunea are rolul de a întări sancțiunile împotriva Moscovei, ulterior declanșării războiului din Ucraina, informează Reuters.

Ce presupune lista neagră?

Includerea firmelor din China pe lista neagră înseamnă că furnizorii acestora din SUA au nevoie de o autorizație din partea Departamentului Comerțului înainte de a le putea expedia produse.

Departamentul pentru Comerț și Industrie al SUA a declarat că societățile vizate au furnizat bunuri către entități ruse care prezintă motive de îngrijorare, înainte de invazia din 24 februarie. Departamentul mai arată că aceste companii "continuă să încheie contracte pentru aprovizionarea entităților ruse aflate pe lista de sancțiuni".

Ce alte companii au fost adăugate pe lista neagră?

Alte 31 de companii din Rusia, Emiratele Arabe Unite, Lituania, Pakistan, Marea Britanie, Uzbekistan, Singapore și Vietnam au fost adăugate pe lista neagră. Dintre toate acestea, 25 aveau activitate și în China.

"Acțiunea de astăzi trimite un mesaj puternic companiilor și persoanelor fizice din întreaga lume. Dacă vor încerca să sprijine Rusia, Statele Unite le vor tăia accesul pe piața americană", a declarat subsecretarul pentru Comerț, Industrie și Securitate Alan Estevez, mai transmite sursa citată.

Întrebat dacă firmele chineze au furnizat bunuri armatei ruse, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, nu a confirmat sau infirmat acuzațiile, dar a reiterat opoziția Chinei față de sancțiunile americane împotriva Rusiei.

"China și Rusia au relații comerciale normale, bazate pe respect și beneficii reciproce. Niciun stat terț nu ar trebui să interfereze", a completat oficialul miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Beijing.

Ambasada Chinei la Washington a informat deopotrivă că Beijingul nu a oferit asistență militară Rusiei sau Ucrainei și că va lua "măsurile necesare" pentru a proteja drepturile companiilor sale, susținând că sancțiunile impuse de SUA încalcă dreptul internațional.

Care sunt companiile vizate?

Trei dintre companiile din China acuzate că au ajutat armata rusă, Connec Electronic Ltd, World Jetta și Logistics Limited nu au putut fi contactate pentru a-și exprima poziția. Celelalte două, King Pai Technology Co, Ltd și Winninc Electronic nu au răspuns prompt solicitărilor de a face comentarii.

Statele Unite au stabilit alături de aliații să-l sancționeze pe președintele rus Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei, vizând o serie de companii și oligarhi ruși.

Totodată, deși oficialii americani au declarat anterior că, în general, China respectă măsurile convenite, Washingtonul va continua să monitorizeze îndeaproape respectarea acestora și va aplica cu rigurozitate reglementările, mai arată jurnaliștii Reuters.

"Nu vom ezita să acționăm, indiferent de locul în care se află societățile, dacă aceasta încalcă legislația americană", a declarat Thea Rozman Kendler, secretar adjunct al Comerțului pentru Administrația Exporturilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE