Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summitul G20 va începe, fără participarea lui Vladimir Putin

Marți începe summitul G20, care reunește liderii celor mai importante 20 de economii ale lumii. Summitul G20, organizat în Indonezia, se va desfășura fără participarea liderului de la Moscova, Vladimir Puțin, Rusia fiind reprezentată de ministrul de Externe.

Evenimentul este eclipsat de războiul Rusiei din Ucraina, iar oficialii spun că la finalul summitului va fi emisă o declarație prin carecei mai mulți dintre membri vor condamna agresiunea Rusiei.

Cea mai mare reuniune a grupului

Până acum, au avut loc deja mai multe întâlniri bilaterale semnificative înaintea summitului, inclusiv discuții între președinții Franței și Chinei, în timpul cărora au fost abordate mai multe subiecte importante.

„Ați menționat problema climei, pentru a numi doar una dintre ele și probabil cea mai importantă, dar și situațiile de criză internațională, cum ar fi războiul Rusiei în Ucraina, pentru care G20 este o formulă oportună,” a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Cu toate că președintele Chinei nu a menționat conflictul dintre Rusia și Ucraina în discursul său de deschidere, acesta a făcut un apel general ca cele două țări „să mențină spiritul de independență, autonomie, deschidere și cooperare”.

Summitul de anul aceasta aduce mai multe premiere, inclusiv primele discuții în persoană între Xi Jinping și președintele american Joe Biden, care a declarat după întâlnire că aceasta a fost una „conciliantă”. Printre subiectele abordate de cei doi lideri s-au numărat Ucraina, Taiwan și drepturile omului.

G20, care se desfășoară pe fondul a numeroase tensiuni printre o parte din participanți, este cea mai mare reuniune a grupului celor 20 de lideri, de la începutul pandemiei de coronavirus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE