Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden nu intenționează să-l întâlnească pe Mohammed bin Salman la summitul G20

Publicat de: Oana Stoica

Preşedintele american Joe Biden „nu are nicio intenţie” să-l întâlnească pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman la summitul G20.

„Preşedintele a spus efectiv că va reevalua relaţiile noastre cu Arabia Saudită pentru că (aceasta din urmă) a luat partea Rusiei împotriva intereselor poporului american”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, potrivit Agerpres.

Schimbări în abordarea SUA

El a adăugat că Biden are în vedere şi „schimbări în abordarea SUA faţă de ajutorul militar pentru Arabia Saudită”, precizând că şeful statului nu va acţiona precipitat, fiind vorba de relaţii stabilite de decenii.

Foarte îndelungata relaţie strategică dintre SUA şi Arabia Saudită se bazează pe un principiu simplu: Arabia Saudită alimentează piaţa petrolului şi, în schimb, Statele Unite îi asigură securitatea, mai ales prin vânzări masive de arme.

Reducere semnificativă a producției de petrol

Grupul OPEC+ (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol) a decis pe 5 octombrie cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa e tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre OPEC şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE