Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serghei Lavrov ar fi ajuns la spital, în Indonezia, înainte de summitul G20. Reacția Rusiei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov ar fi ajuns la spital, după ce a suferit o problemă de sănătate la sosirea pentru summitul G20 de la Bali, au declarat luni autoritățile indoneziene.

Trei oficiali guvernamentali și medicali indoneziani au declarat pentru Associated Press că diplomatul rus este tratat pe insula stațiunii.

Toți au refuzat să fie identificați, deoarece nu au fost autorizați să discute subiectul în mod public. Două dintre persoane au spus că Lavrov este tratat pentru o afecțiune cardiacă.

Oficialii de la Ambasada Rusiei nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.

Reacția Moscovei

Ministerul rus de externe a reacționat spunând că este vorba de „fake news”. „Asta, desigur, este culmea făcăturii", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, potrivit Reuters

Vladimir Putin, absent de la Summitul G20

Preşedintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe sunt în prezent angajate într-o ofensivă în Ucraina, a ales să nu se deplaseze la summitul G20, care îşi va deschide lucrările marţi în Bali (Indonezia), probabil pentru a nu repeta experienţa de acum opt ani, când, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, a mers la totuşi la reuniunea G20 din Brisbane (Australia), unde a fost vizat de numeroase critici, sfârşind prin a pleca acasă înainte de încheierea summitului, notează luni într-un comentariu France Presse.

"La un summit, trebuie să ai întâlniri şi să te fotografiezi. Or, cu cine avea să vorbească şi să se fotografieze?", întreabă retoric politologul rus Aleksei Malaşenko, "deloc surprins" de această decizie.

Alegând să nu plece în Indonezia, preşedintele rus se cruţă de umilirea unei primiri glaciale, dar riscă să-şi izoleze şi mai mult ţara, deja vizată de sancţiuni occidentale severe, notează agenţia de presă citată.

Căci, cu sau fără Putin în Bali, ofensiva rusă în Ucraina va domina agenda G20: conflictul, virulent criticat de ţările occidentale, a provocat sau agravat într-adevăr numeroase crize mondiale, în special economică şi climatică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE