Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin, prima vizită într-un stat NATO de când a ordonat invadarea Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în Turcia pe 12 februarie, când are programată o întâlnire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. Anunțul a fost făcut miercuri de un oficial turc, citat de agenția Reuters.

Aceasta va fi prima vizită pe care Vladimir Putin o desfășoară într-un stat membru NATO, de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Din acel moment, președintele rus și-a limitat drastic deplasările internaționale, în condițiile în care în martie 2023, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său pentru deportarea unor copii ucraineni în Rusia, notează Agerpres.

Putin poate vizita Turcia fără riscul de a fi arestat

Turcia nu a semnat Statutul de la Roma care reglementează funcționarea Curții Penale Internaţionale, motiv pentru care Vladimir Putin poate călători în această țară, fără a putea fi arestat, în baza mandatului internațional.

După ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, Turcia încearcă să mențină relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul. Guvernul de la Ankara a furnizat echipamente militare Ucrainei și și-a exprimat sprijinul față de integritatea teritorială a statului ucrainean, dar, pe de altă parte, s-a opus sancțiunilor occidentale aplicate Rusiei.

În prezent, Turcia încearcă să convingă Rusia să revină în acordul care a permis până în iulie 2023 exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur prin Marea Neagră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE