Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apetitul pentru credite deschide drumul investițiilor. Antreprenorii au luat credite în valoare de 3 miliarde de lei

După un an și jumate în care companiilor din România le-a fost frică să facă noi credite pe fondul dobânzilor crescute, cererea pentru împrumuturi în lei de la bănci a început să-și revină. Tot mai multe afaceri prind curaj sa ceară bani de la bancă pentru investiții.

Analiștii cred că și Banca Națională va reduce dobânda de referință, ceea ce iarăși va fi un semnal că piața creditelor își revine. Totuși, anumite firme ar putea fi reticente să ia împrumuturi pentru a se dezvolta, având în vedere că de la începutul anului trebuie să plătească taxe mai mari.

Potrivit datelor BNR, companiile din România au luat credite în valoare totală de aproape 3 miliarde de lei în a doua jumătate a anului 2023.

Apetitul a crescut față de aceeași perioadă a anului precedent. 2022 a fost un an slab pentru creditare. Din iulie 2022 până în decembrie, creditarea firmelor a scăzut cu peste 7,6 miliarde de lei.

Alexandra Staicu, broker independent de credite: "Creditarea pentru întreprinderi a fost precaută, iar pe de altă parte apetitul pentru investiții a fost redus de multiple incertitudini."

Începutul lui 2024 a dat însă curaj mai multor antreprenori care își fac planuri de dezvoltare. Alin Trușcă este unul dintre ei. Lucrează de 12 de ani în domeniul amenajărilor restaurantelor și hotelurilor din România, iar în ultimii ani și-a extins afacerea și amenajează și spații de joacă.

Alin Truscă, antreprenor: "Echipa e în dezvoltare, a crescut, și analizăm posibilitatea să achiziționăm un sediu, deci o investiție destul de mare. O să căutăm o finanțare între 300 și 500.000 pentru un sediu de companie, un spațiu de birouri și depozitare."

Băncile, dispuse să negocieze condițiile

Ca să impulsioneze creditarea, băncile pare că sunt dispuse să negocieze condițiile în care acordă împrumuturi.

Alexandra Staicu, broker independent de credite: "Un alt aspect important pe care l-am sesizat anul anterior a fost reducerea perioadei de creditare pentru produsele de tip investiții. Clienții nu au mai fost creditați pe 10 ani, marea majoritate au fost creditați pe un termen de circa 6-7 ani."

Analiștii se așteaptă ca și Banca Națională să reducă dobânda-cheie, ceea ce va însemna dobânzi mai mici în general. Creditele companiilor în lei sunt cu dobândă variabilă și depind de indicele ROBOR.

Irina Chițu, analist financiar: "În 2022 ajunsese peste 8%, anul trecut a început să scadă, se apropie de 6%, ceea ce a dat un impuls companiilor să înceapă să se împrumute sau să își refinanțeze creditele."

Alin Truscă, antreprenor: "Economia înseamna ca banii să circule și dacă banii circulă se mai îndulcește situația."

Experții se așteaptă ca Banca Națională să scadă dobânda cheie începând cu luna mai, moment din care și ratele vor începe să scadă. În ianuarie, oficialii BNR au decis să mențină dobânda cheie la 7% pe an, nivel la care este din ianuarie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE