Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia, acuzată că subminează suveranitatea Republicii Moldova. Moscova vrea să deschidă ilegal secții de votare în Transnistria

Rusia va deschide șase secții de votare în regiunea separatistă transnistreană, deși autoritățile de la Chișinău interzic acest lucru. Ministerul de Externe a acuzat Moscova că astfel, subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Chișinăul însă nu poate interveni, pentru că regiunea transnistreană este condusă de 30 de ani de un regim prorus.

Republica Moldova a acceptat o singură secție de vot pentru alegerile prezidențiale din Rusia, în Chișinău, în clădirea Ambasadei Moscovei.

Ulterior, presa de la Tiraspol a anunțat că în regiunea separatistă vor fi deschise șase secții, fără a avea aprobarea autorităților moldovene. Singura măsura pe care pot lua autoritățile de la Chișinău este să-și manifeste dezacordul.

Ambasadorul rus a fost deja convocat la Ministerul de Externe. După discuții, diplomatul a spus că Moscova nu renunță la idee.

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: ”Nu vom admite să fie încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. În rest, așa cum am spus, nota de proteste i-a fost înaintată ambasadorului rus, Oleg Vasnețov. Repet, toată lumea trebuie să respecte statul Republica Moldova și prin aceasta, cetățenii Republicii Moldova”.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a acuzat Rusia că sfidează normele şi principiile dreptului internaţional şi subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

"Ambasadorului (rus) i-a fost exprimat un protest în legătură cu deschiderea secţiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova contrar solicitării MAE", se afirmă într-un comunicat al diplomaţiei moldovene, conform Agerpres.

Alegerile prezidențiale din Rusia, motiv de îngrijorare și pentru Țările Baltice

Rusia organizează alegeri prezidențiale în perioada 15 - 17 martie, iar scrutinul ține în alertă și autoritățile altor state. În Letonia, rușii care vor merge la vot vor fi strict verificați, iar cei care au permisele de ședere expirate, vor fi imediat expulzați, a avertizat șeful poliției letone.

De altfel, și autoritățile de la Riga au aprobat o singură secție de vot, în cadrul Ambasadei ruse. În premieră, alegerile prezidențiale din Rusia vor dura trei zile. Analiștii spun că autoritățile de la Moscova iau toate măsurile pentru ca Putin să obțină un scor record la alegeri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE