Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia e dispusă să ajute Transnistria. ”Bacilul rusofobiei se înmulţeşte în Republica Moldova”

Rusia a anunțat miercuri că este deschisă să sprijine Transnistria, în condițiile în care regiunea separatistă prorusă din Republica Moldova a cerut ajutorul Moscovei, invocând ”presiunea sporită” din partea Guvernului de la Chișinău, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

”Oamenii care sunt în Transnistria trăiesc în condiţii foarte dure. Desigur, au mare nevoie de ajutor. Rusia este deschisă la acest ajutor, dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog, dialog politic”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

La aşa-zisul Congres al ”deputaţilor de la toate nivelurile” din Transnistria, a fost adoptată o rezoluţie oficială prin care se cerea ”protecţia” Rusiei, pe motiv c-ar fi exercitată o presiune concertată asupra economiei transnistrene din partea Guvernului de la Chișinău.

Apelul liderilor de la Tiraspol a fost interpretat drept o solicitare de ajutor militar, însă autoritățile separatiste au spus că e vorba despre o cerere de asistență politică pentru reactivarea negocierilor în vederea soluționării conflictului transnistrean.

Dmitri Peskov, despre aderarea Republicii Moldova la UE: ”Este o greşeală teribilă”

Potrivit sursei citate, Dmitri Peskov a declarat că situația dintre regiunea separatistă Transnistria, un teritoriu populat preponderent de slavi, și Republica Moldova este ”departe de a fi previzibilă şi calmă”.

”Acolo locuiesc oameni care în mare măsură nu sunt de acord cu ceea ce fac autorităţile de la Chişinău. Desigur, sperăm că autorităţile moldoveneşti vor ţine cont de părerea acestor oameni", a declarat Peskov.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului şi-a exprimat încrederea că Republica Moldova nu va urma sfaturile niciunei puteri din afara regiunii şi nu va alege ”calea confruntării şi represiunii poporului”.

”Acest lucru va duce la o catastrofă”, a menționat Peskov care a denunţat că ”bacilul rusofobiei se înmulţeşte” în Republica Moldova.

Peskov a criticat că unii lideri consideră că a paria pe apropierea de Uniunea Europeană înseamnă a fi "duşmani" ai Rusiei.

''Este o greşeală teribilă. Sperăm ca la Chişinău să se înţeleagă cât de monstruos este", a spus el.

În apelul lor către Rusia, dar şi către ONU şi alte organizaţii internaţionale, liderii de la Tiraspol au amintit că ”peste 220.000 de cetăţeni ruşi” locuiesc permanent pe acest teritoriu, unde trăiesc mai puţin de o jumătate de milion de oameni.

În replică, Republica Moldova a negat că exercită presiuni asupra regiunii separatiste, iar ulterior Departamentul de Stat al SUA a dat asigurări că monitorizează "foarte atent" acţiunile Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE