Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

​Lavrov: "Guvernul de la Chișinău, condus de români, calcă pe urmele regimului de la Kiev / Vrea să anexeze Moldova la România"

La Forumul Diplomatic din Ankara, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut declarații amenințătoare la adresa Republicii Moldova. Totul vine în contextul în care Transnistria a cerut sprijinul Rusiei și invocă așa-zise "presiuni economice din partea Moldovei".

Transnistrenii au lansat și acuzații de genocid la adresa moldovenilor, așa cum spune liderul acestei regiuni, Vadim Krasnoselski.

Lavrov a comparat regimul de la Chișinău cu cel de la Kiev

"Reluarea formatului de negociere 5+2, pentru reglementarea problemei transnistrene, ne va permite să continuăm căutarea unor soluții acceptabile reciproc, menținând totodată integritatea teritorială a Moldovei, dar conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă pentru totdeauna acest instrument.

Am făcut apel la regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români, care nu ascund faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să înceteze să blocheze procesul de negociere. Regimul care s-a instalat la Chișinău pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele, și împreună cu ucrainenii, creează o presiune economică și mai serioasă asupra Transnistriei", a spus Serghei Lavrov, citat de agenția rusă Tass.

Președintele Republicii Modova, Maia Sandu, a precizat că formatul de negocieri 5+2, la care a făcut referire Lavrov, este nefuncţional, iar miza Chişinăului este acum aducerea treptată a regiunii transnistrene în câmpul legislativ al Republicii Moldova. În acest context, ea spune că Transnistria va fi obligată să se conformeze legislaţiei naţionale a Republicii Moldova, pentru a putea beneficia de avantajele apropierii de Uniunea Europeană.

"Formatul 5+2 nu poate să funcţioneze în situaţia în care doi membri ai acestui format sunt în război. Rusia a atacat Ucraina şi Ucraina nu vrea să participe la acest format. Noi facem ce este bine pentru cetăţenii noştri, reîntregim ţara şi întreprindem paşi mici în diferite domenii care ar conduce la această reîntregire, ca să beneficiem cu toţii de procesul de integrare europeană, care înseamnă beneficii şi până să ajungem stat membru, şi mult mai multe beneficii după ce vom deveni stat membru.

Regiunea transnistreană beneficiază de prevederile Acordului de Asociere. Pentru ca aceste beneficii să fie păstrate şi crescute, stânga Nistrului trebuie să se conformeze unor rigori ale Uniunii Europene", a spus Maia Sandu, citată de publicația Deschide.md.

Ea a precizat că Republica Moldova "nu se rupe de Rusia, ci de Rusia agresivă". În acest sens, pentru a construi "relații bune" cu rușii, Maia Sandu cere o Rusie democratică și pașnică.

  • La negocierile în formula 5+2 participă reprezentați ai Republicii Moldova, ai Transnistriei, Rusiei, Ucrainei și OSCE. UE și SUA au statut de observatori.
  • Pe teritoriul Transnistriei locuiesc în jur de 200.000 de cetățeni ruși.
  • La începutul anului, Institutul pentru Studiul Războiului avertiza că Rusia lui Putin pregătește o operațiune sub steag fals în Republica Moldova, sub pretextul apărării Transnistriei.
  • Una dintre încercările de alipire a Transnistriei de Rusia a avut loc în aprilie 2014. "Sovietul Suprem" de la Tiraspol a votat în unanimitate o solicitare adresată Dumei de Stat, Consiliului Federației Ruse și președintelui rus, Vladimir Putin, în vederea recunoașterii independenței regiunii transnistrene și unirii cu Rusia.

Între timp, a fost adoptată, în unanimitate, o rezoluție, însă nu se precizează cum ar urma să intervină Rusia în Transnistria. Iar ministrul de Externe al Transnistriei a subliniat că este necesară păstrarea suveranității.

Transnistria, un teritoriu de 4.163 de kilometri pătrați, situat în estul Republicii Moldova, și-a proclamat independența în 1990, concretizând-o de facto în 1992, după un conflict soldat cu 1.500 de morți. Independența Transnistriei nu este recunoscută de niciun stat membru al Națiunilor Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE