Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rheinmetall, noul patron al Automecanica Mediaș, anunță un record de vânzări de armament pe fondul războiului din Ucraina

Producătorul german de armament Rheinmetall se așteaptă la vânzări record și la o creștere a profitului în acest an, în condițiile în care războiul din Ucraina determină o creștere a cheltuielilor pentru apărare în rândul statelor membre NATO. Compania a preluat producătorul de vehicule militare Automecanica Mediaș, după, la începutul anului, ce a cumpărat o participație de 72,5% din societate.

Rheinmetall estimează că în 2024 va avea vânzări de peste 10 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o marjă de profit operațional de 14-15%, comparativ cu 12,8% înregistrat în 2023, conform agenției Reuters.

”A început un nou deceniu al politicii de securitate”, a declarat directorul general Armin Papperger, în timp ce grupul a prezentat rezultatele pentru 2023, primul an complet după războiul din Ucraina.

Rheinmetall a profitat de o creștere a cheltuielilor pentru apărare, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a determinat Germania și alte state să sporească achizițiile militare pentru a sprijini Kievul și a-și reface propriile arsenale.

Valoarea de piață a Rheinmetall a crescut la 18,4 miliarde de euro, de la 4 miliarde de euro în urmă cu doi ani. Acest lucru a dus și la creșterea prețului acțiunilor companiei germane.

Prin prezentarea obiectivelor companiei, directorul general Armin Papperger își propune să profite de oportunitate, cu scopul de a obține comenzi pentru dezvoltarea unui succesor al vehiculului de luptă american Bradley în cadrul unui contract din partea Guvernului american.

”Sunt optimist că avem o șansă bună", a spus el. "Dar asta nu înseamnă că am câștigat încă acest lucru".

Rheinmetall va "lupta din greu" timp de doi ani, a spus el, așteptându-se ca Washingtonul să ia o decizie la sfârșitul anului 2026.

În baza licitației, companiei Rheinmetall a primit deja aproape 800 de milioane de dolari de la Guvernul american pentru a dezvolta un prototip pentru succesorul Bradley, într-o comandă care ar putea depăși 45 de miliarde de dolari.

De asemenea, directorul Rheinmetall estimează că veniturile potențiale din activitatea companiei în Ucraina se vor ridica la aproximativ 2-3 miliarde de euro pe an, iar veniturile totale la 20 de miliarde de euro în câțiva ani.

Germania, unul dintre ceie mai mari susținători ai Guvernului de la Kiev, a anunțat o nouă politică de apărare după atacul Rusiei asupra Ucrainei, prin crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea forțelor sale armate. Alți aliați din NATO au evidențiat necesitatea unor cheltuieli mai mari pentru apărare, iar cererile ucrainene de muniție au dus la o campanie europeană de creștere a producției în acest domeniu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE