Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ghioceii sălbatici, vestitorii primăverii în cele mai frumoase parcuri naturale ale României. Romsilva le cere turiștilor să nu rupă florile

Primele semne ale primăverii și-au făcut apariția în parcurile naturale din România. Flora bogată a țării cuprinde ghiocei sălbatici, lalele pestrițe, toporași, dediței. O parte dintre acestea au fost surprinse de fotografii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în mai multe zone extrem de îndrăgite de turiști, în această perioadă.

Tocmai de aceea, Romsilva le cere vizitatorilor să nu mai rupă florile, motivând că plantele se regenerează cu greu.

”Pentru că ne mândrim cu frumusețea locurilor pe care le avem în grijă și dorim să ne bucurăm cu toții mulți ani de acum înainte de astfel de imagini, rugăm toți vizitatorii să fie responsabili cu aceste delicate plante.

Ghioceii, prin modul lor de reproducere, se dezvoltă atât prin bulbi, cât și prin semințe. Ruperea repetată a florilor și scoaterea bulbilor din sol afectează nu doar planta în sine, ci și capacitatea sa de a se reproduce. Prin urmare, haideți să fim conștienți de impactul acțiunilor noastre și să admirăm frumusețea ghioceilor în mod responsabil.

O fotografie sau doar privirea îndelungată să rămână modul nostru de a ne bucura de aceste minunate flori, fără a le răni și a afecta frumusețea naturală a lor, a mediului și peisajului în care se regăsesc”, este mesajul de pe pagina de Facebook a Romsilva.   

Ghioceii sălbatici din Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina

Parcul este situat în vestul țării, pe raza județului Hunedoara, în zona Munților Șureanu.

VEZI GALERIA
4 imagini

Vestitorii primăverii, în Parcul Național Cozia

În Parcul Național Cozia este și situl natural UNESCO în suprafață de 3.389 hectare, mărginit de o zonă tampon de 2.408 hectare, constituită din păduri virgine și cvasivirgine, menționează Romsilva.

VEZI GALERIA
4 imagini

Laleaua pestriță, înflorită în pădurile din Lunca Timișului

Laleaua pestriță este o plantă protejată prin lege și declarată monument al naturii. Ea se regăsește în România în zone umede din județele Bistrița Năsăud, Gorj, Timiș, Brașov sau Suceava.

Înflorește în aprilie sau mai, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu. Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri.

VEZI GALERIA
2 imagini

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE