Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Declarațiile ministrului Barbu, care l-a invocat pe Nicolae Ceaușescu, tulbură apele pe scena politică. Liberalii și Opoziția îi cer demisia

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a comis o gafă de proporții, încercând să se apere în scandalul stufului din Deltă. Într-un interviu acordat Euronews România, ministrul a fost întrebat de ce a fost nevoie ca o zonă mlăștinoasă cu stuf să fie declarată pășune. Ca răspuns, Barbu a folosit sintagma ”președintelui nostru, Nicolae Ceaușescu”.

Declarația a stârnit controverse inclusiv printre colegii de partid de la PSD, au precizat surse politice pentru Euronews România. De asemenea, deputatul liberal Gigel Știrbu a catalogat afirmațiile ministrului Agriculturii drept ”uluitoare și dezamăgitoare” și i-a cerut demisia.

”Declarațiile recente ale ministrului Agriculturii, Florin Barbu, au șocat și indignat pe toți cei care au auzit sau au citit despre ele.Domnul Barbu l-a citat pe fostul dictator Nicolae Ceaușescu pentru a-și justifica decizia de a transforma stuful din Delta Dunării în pajiște. "Nu vreau să exagerez, președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României", a declarat domnul Barbu.

Aceste cuvinte sunt cu adevărat uluitoare și dezamăgitoare, dar “Gura păcătosului adevăr grăiește”!

Este evident că un urmaș al partidului comunist nu are ce căuta la conducerea unui minister și, mai presus de toate, nu are nicio autoritate morală sau politică pentru a face referire la Nicolae Ceaușescu, un dictator care a adus atât de multă suferință și opresiune poporului român.

Prin această declarație, domnul Barbu nu doar că insultă memoria celor care au suferit și au murit în timpul Revoluției române din 1989, dar și califică alegerea sa într-o funcție de conducere ca fiind complet neadecvată și lipsită de respect pentru valorile democratice și pentru suferințele trecute ale poporului român”, a scris Gigel Știrbu, fost ministru al Culturii, într-un mesaj pe Facebook.

Un deputat PNL îi cere lui Marcel Ciolacu să intervină

”Prin urmare, solicit public demisia imediată a domnului Florin Barbu din funcția de ministru al Agriculturii. Este esențial ca liderii noștri să manifeste integritate și respect față de principiile democratice și valorile naționale.

În plus, consider că este și responsabilitatea prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, să ia măsuri în acest sens. Dacă nu va acționa pentru a remedia această situație, acest lucru arată o lipsă de conducere din partea sa, sugerând o asociere cu ideile și acțiunile neadecvate ale ministrului Barbu. Să nu uităm niciodată sacrificiile făcute de cei care au luptat pentru libertatea și democrația noastră. Este datoria noastră să protejăm și să onorăm această memorie în fiecare zi”, a mai precizat Gigel Știrbu.

Europarlamentarul Dacian Cioloș, în cazul citatelor din Ceaușescu: Îl întreb pe prim-ministrul Marcel Ciolacu dacă își asumă discursul nostalgic comunist al ministrului Agriculturii

La rândul său, europarlamentarul Dacian Cioloș, fost comisar european pentru Agricultură, a criticat în termeni duri afirmațiile făcute de Florin Barbu.

"Îl întreb pe prim-ministrul Marcel Ciolacu dacă își asumă discursul nostalgic comunist al ministrului Agriculturii Florin Barbu care vorbește despre fostul dictator în acest fel: ”președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu”.

Domnul ministru Barbu spune lucrurile astea în contextul în care procurorii investighează modul în care acesta a transformat Delta Dunării în pajiște pentru ca firmele șefului său din PSD, Paul Stănescu, să primească fonduri europene de milioane de euro.

La fel ca în comunism, avutul obștesc este al tuturor, dar folosit de nomenclatura de partid și de stat. De data asta pe milioane de euro", a precizat Dacian Cioloș, europarlamentar al Partidului REPER.

USR cere demisia lui Florin Barbu de la conducerea Ministerului Agriculturii

USR îi cere premierului Marcel Ciolacu să-l demită de urgență pe Florin Barbu de la Ministerul Agriculturii”, în urma declarațiilor sale în care îl cita cu admirație pe fostul dictator Nicolae Ceaușescu”.

Un oficial al statului român care în 2024 își exprimă public admirația față de un dictator odios nu mai are ce căuta în funcție publică. Asemenea declarații dovedesc încă o dată, dacă mai era nevoie, totala inadecvare a lui Florin Barbu în funcția de ministru al Agriculturii, precum și faptul că singura sa grijă la Minister este să protejeze interesele familiei Stănescu în afacerea „stuful din Deltă”, se arată într-un comunicat al USR.

Senator USR: Declarația lui Florin Barbu demonstrează nostalgia sa după agricultura de tip comunist

”Declarația lui Florin Barbu demonstrează nostalgia sa după agricultura de tip comunist, a luatului cu japca de la țăran, când agricultura românească era condusă tot de o familie din Olt, aceea a lui nea Lică Bărbulescu, fost președinte de CAP și cumnat a lui Ceaușescu. Pe timpul acela, tot județul Olt lucra pentru binele familiei Bărbulescu. Acum, Ministerul și agențiile lui au devenit, sub conducerea lui Florin Barbu, instrumente de protejat interesele de milioane de euro ale copiilor familiilor de pseudo-agricultori PSD-iști în frunte cu Paul Stănescu”, spune senatorul USR Sebastian Cernic.

Parlamentarii USR au mai precizat că i-au cerut ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să vină la Ora Guvernului ”pentru a da explicații despre o serie de probleme, de la rezolvarea cererilor agricultorilor din timpul protestelor la situația tranzitului cerealelor din Ucraina, neregulile de la Casa de Comerț Unirea, creșterea prețurilor la alimente, eliminarea produselor marcă proprie din magazine, dar și demiterea intempestivă a conducerii APIA. Ministrul PSD s-a ascuns de fiecare dată”.

În plus, USR îl acuză pe Florin Barbu că a fost director al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare ”pe vremea când milioane de euro erau plătite unor firme apropiate de PSD Olt pentru proiecte de irigații care nu aveau să fie vreodată finalizate sau funcționale”.

”Tot Florin Barbu este cel care, în calitate de președinte al Comisiei pentru Agricultură, a scos din sertar un proiect care nu avea nicio legătură cu Delta Dunării și s-a asigurat că este modificat și adoptat ultrarapid și în forma care trebuie pentru ca două firme controlate de fiul baronului PSD de Olt Paul Stănescu să poată primi 5 milioane de euro, subvenții din bani europeni. Parchetul European a început să verifice cazul”, au mai precizat reprezentanții partidului condus de Cătălin Drulă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE