Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Agriculturii, despre subvențiile pentru stuful din Deltă: "Președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, spunea că e aurul verde"

Scandalul în cazul subvențiilor acordate pentru stuful din Delta Dunării a fost abordat și de ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Într-un interviu pentru Euronews România, ministrul a fost întrebat de ce a fost nevoie să fie declarată pășune zona de stuf din Deltă, o zonă mlăștinoasă, care nu ar avea nicio legătură cu termenul de pajiște.

Ministrul Florin Barbu (43 de ani) a fost acuzat de către Opoziție că a contribuit la creșterea unei afaceri a fiului lui Paul Stănescu, iar două firme care ar avea legături cu liderul PSD Olt au cerut subvenții pentru recoltarea stufului.

Ministrul Agriculturii, despre subvențiile pentru stuful din Deltă

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "Nu vreau sa exagerez, președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României."

Vitalie Cojocari: "E curios că ați adus un argument al lui Nicolae Ceaușescu."

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "Da, domnul...președintele nostru a spus foarte clar, e aurul verde al României. Nu cred că a spus acest lucru dacă nu era adevărat. Și eu consider că e adevărat și sunt de acord cu el."

A fost o ordonanță dată și o hotărâre de guvern în ceea ce privește legislația cu privire la paludicultură, iar Florin Barbu dă asigurări că au fost urmați toți pașii.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "În Parlamentul României s-a legiferat o directivă și un regulament prin care paludicultura a fost considerată activitate agricolă. S-a transpus în Parlamentul României, dar nu ministrul Barbu sau deputatul Barbu a semnat și a aprobat acea lege. Au aprobat această lege peste 200-230 de colegi deputați. Mai mult de atât, a trecut de Curtea Constituțională și a fost promulgată de președintele României. Deci, din punct de vedere legal, această lege a fost transpusă ca la carte. Partea de pajiști, care sunt ca stuf, a fost trecută în pași, e făcută încă din 2013, de guvernarea Ponta."

Ministrul Agriculturii spune că fermierii și crescătorii de animale cu care s-a întâlnit în aceste zile "vor depune pe contractele și pe închirierile pe pășuni cu stuf, vor depune pentru subvenție anul viitor". El precizează că stuful "are foarte multe calități. Vorbim de o plantă care, în stare vegetală, are 70% proteină și în stare uscată, are 70% azot. Acel stuf din Delta Dunării poate fi folosit și ca îngrășământ ecologic. Și mai mult de atât, România este o țară care, în momentul de față, nu mai produce celuloză OK, iar materia primă în fabricarea hârtiei este stuful".

Lui Florin Barbu i s-a cerut și un argument științific pentru toată povestea cu stuful.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "Avem răspunsul de la Academie. A fost notificat la Comisia Europeană și a fost aprobată de Comisia Europeană. Nu dăm această subvenție fără aprobarea Comisiei Europene. Noi am avut aprobare de la Comisia Europeană."

Legea privind recoltarea stufului, respinsă de senatori, dar adoptată cu modificări în Camera Deputaților

La finalul lunii ianuarie, Florin Barbu a spus că a aflat din presă despre această situație și că fiul lui Paul Stănescu ar urma să beneficieze de pe urma acestor subvenții acordate de APIA pentru recoltarea stufului din Deltă.

Pe 19 ianuarie, ministrul Agriculturii a spus că a trimis corpul de control la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) pentru a verifica posibilele nereguli în cazul subvențiilor acordate pentru recoltarea stufului din Delta Dunării. Surse judiciare au precizat că și Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a început o anchetă în acest caz.

La APIA a fost depusă o cerere de plată pentru 36 de mii de hectare de stuf din Delta Dunării, iar suma s-ar ridica la peste cinci milioane de euro.

Recoltarea putea fi realizată în baza unei legi adoptate recent. Actul normativ a fost aprobat în mai 2023 și a avut un parcurs legislativ atipic. A fost depusă la Senat în februarie 2021 și a fost ulterior respinsă de senatori. A ajuns în Camera Deputaților, unde a trecut prin Comisia de Agricultură și a suferit modificări importante. Textul original a fost eliminat cu totul în Comisie și s-au adăugat paragrafele referitoare la posibilitatea subvenționării recoltării stufului.

Membrii comisiei motivau, la acel moment, că acea modificare este necesară pentru ca legea să fie pusă în concordanță cu un regulament european. Regulamentul european invocat de Comisia de specialitate, lung de 180 de pagini, menționează posibilitatea de acordare de astfel de subvenții pentru ceea ce înseamnă produsele agricole din zonele de mlaștină. În schimb, nu este menționat termenul de stuf.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE