Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendiu puternic de vegetație în Delta Dunării, declanșat de săteni. Autoritățile trag un semnal de alarmă

Un incediu de mare amploare a avut loc în Delata Dunării. Flăcările s-au extins cu repeziciune și au mistuit sute de hectare de vegetație, potrivit informărilor pompierilor din Tulcea.

Incendiul s-a fi exstins după ce oamenii din zonă au dat foc terenurilor pentru a le pregăti pentru primăvară, chiar dacă autoritățile au anunțat în repetate rânduri că acest lucru este interzis și dăunează întregului ecositem al Deltei. Mai mult decât atât, pe lângă dezastrul ecologic care are loc, acest lucru ar putea duce și la blocarea subvențiilor oferite de APIA.

Luna trecută aproximatv 30 de hectare de vegetație uscată și stuf au ars, în apropiere de localitatea Satu Nou din judeţul Tulcea, cel mai probabil din cauza focului aprins în spaţii deschise, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.

Incendiul s-a propagat cu uşurinţă din cauza vântului şi a pus în pericol clădirile de la marginea satului, grajduri şi anexe ale unei ferme. Pompierii nu au putut să intervină pentru că accesul în zonă este dificil, incendiul fiind delimitat de canale cu apă.

Autoritățile trag un semnal de alarmă în ceea ce privesc incendiile de vegetație uscată

„Stop incendiilor de vegetație. În ultima perioadă, acțiunile de igienizare derulate de cetățeni în scopul pregătirii terenurilor pentru lucrările de primăvară, au condus la creșterea semnificativă a incendiilor la vegetația uscată, întreținute adesea și de vântul puternic.

De la începutul anului 2023, pe raza al județului Tulcea, au fost înregistrate 34 de incendii de vegetație uscată și palustră, în urma cărora a fost afectată o suprafață de aproximativ 460 ha.

Nu de puține ori, aceste incendii se manifestă violent și se extind rapid la locuințe, provocând pagube materiale majore și pierderi de vieți omenești. Pentru a putea fi lichidate, pompierii militari depun eforturi considerabile, deseori fiind puși în pericol deoarece astfel de incendii sunt imprevizibile, flăcările putându-și schimba direcția de la o secundă la alta.

Totodată, atragem atenția că această practică de toaletare a terenurilor prin incendiere, are efecte nefaste asupra solului anihilând substanțele nutritive și distrugând microorganismele care oferă fertilitate pământului.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Delta al județului Tulcea face apel la responsabilitatea și la simțul civic al cetățenilor pentru a stopa astfel de acțiuni necugetate care pot avea urmări grave pentru viața locuitorilor, a habitatelor naturale și a bunurilor materiale.

În această perioadă, personalul din cadrul Inspecției de Prevenire a intensificat acțiunile de informare și control, cu precădere pe această linie, a reducerii numărului de incendii produse la vegetația uscată.

Reamintim încă odată cetățenilor că incendierea vegetației uscate, palustre și a resturilor menajere este un gest iresponsabil și este STRICT INTERZISĂ, dacă nu se impune în cazul prevenirii răspândirii unor boli sau dăunători specifici, iar sancțiunile prevăzute de lege sunt aspre și pot ajunge chiar și la oprirea plății subvențiilor de către APIA”, transmite ISU Delta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE