Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendiu puternic de vegetație în Delta Dunării. Este al treilea în ultimele 24 de ore

O suprafață stuficolă de aproximativ 1.000 de hectare a fost cuprinsă de flăcări uriașe în Delta Dunării, în dreptul localității Sf. Gheorghe. Focul se manifestă cu degajări mari de fum.

Acesta nu este un caz izolat, ci este al treilea incendiu în ultimele 24 de ore. Aproape 30 de hectare de vegetaţie uscată şi stuf au ars, începând de duminică seara, în apropiere de localitatea Satu Nou din judeţul Tulcea, cel mai probabil din cauza focului aprins în spaţii deschise, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.

Incendiul s-a propagat cu uşurinţă din cauza vântului şi a pus în pericol clădirile de la marginea satului, grajduri şi anexe ale unei ferme. Pompierii nu au putut să intervină pentru că accesul în zonă este dificil, incendiul fiind delimitat de canale cu apă.

Incendiile de stuf sunt imprevizibile

Incendiul are drept cauză focul deschis în spații deschise, potrivit ISU Tulcea. Pompierii tulceni trag un semnal de alarmă și îi roagă pe cei care dau foc vegetației să fie responsabili.

”Incendierea zonelor cu vegetație uscată este un gest total iresponsabil. Acestea pot ajunge la casele oamenilor, pot provoca victime și nu în ultimul rând afectează ecosisteme întregi mai ales în Delta Dunării. Astfel de incendii se manifestă deseori violent, ard rapid și se extind la fel de rapid mai ales dacă bate vântul.

Este o situație riscantă și pentru salvatori! Când pot ajunge lângă astfel de incendii pentru a le limita extinderea, sunt deseori puși în pericol pentru că un incendiu de stuf este imprevizibil. Directia flăcărilor se poate schimba într-o secundă iar puterea flăcării face aproape imposibilă stingerea prin metode convenționale când autospecialele de intervenție nu pot ajunge în zonele inaccesibile.”

Recoltarea sau incendierea stufului, a papurii, a fanului, a vegetației ierboase și a altor resturi vegetale din zonele aparținând patrimoniului natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrația Rezervației sau cu încălcarea condițiilor acestora, cu excepția recoltării stufului, papurii și a fânului pentru necesitățile populației locale se sancționează cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE