Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum comentează Mircea Geoană ipoteza unui atac rusesc în 24 de ore în România: ”Noi lucrăm din ziua zero a unui început de agresiune”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a comentat, scenariul publicat de Il Messaggero conform căruia lui Vladimir Putin i-ar lua mai puțin de 24 de ore pentru a învinge România.

Mircea Geoană cataloghează ideea acestui potențial atac ca ”desuetă”: ”Noi lucrăm din ziua zero a unui început de agresiune împotriva României”.

”Era foarte periculos pentru noi dacă nu eram în NATO”

”La noi au căzut câteva drone. Sunt lucruri care ne fac să fim mult mai vigilenți. Vreau să mulțumesc aliaților care, la solicitarea României, asigură astăzi în această zonă apărare antirachetă suplimentară, poliția aeriană suplimentară. Iar noi, când planificăm ceea ce avem de făcut, ne gândim să protejăm, evident. Iar ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ți vină aliații este desuetă, nu mai este de actualitate. Noi, acuma, lucrăm din ziua zero a, Doamne ferește, unui început de agresiune împotriva României, să spunem, în cazul în speță, noi nu mai planificăm, vin întăriri aliate după nu știu cât timp, ci ne gândim și planificăm din ziua zero să fim acolo, să putem să apărăm într-adevăr fiecare centimetru pătrat de teren”, a declarat Mircea Geoană, pentru digi24.ro.

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat și importanța faptului că România este în NATO: ”Noi nu mai suntem singuri. Dacă eram singuri, Doamne ferește, era un lucru extrem de periculos pentru România. La acest apetit neo imperial al Rusiei era foarte periculos pentru noi dacă nu eram în NATO. Suntem în NATO și ne facem datoria față de toți aliații”.

Scenariul de coșmar publicat de Il Messaggero

Potrivit scenariului publicat de Il Messaggero, în eventualitatea unui atac al Rusiei asupra României, ”Poarta Focșani” ar fi cel mai vulnerabil punct. Lui Putin i-ar lua mai puțin de 24 de ore să cucerească Bucureștiul.

”Cea mai îngrijorătoare este o operațiune terestră rusă prin Poarta Focșani. Care este considerată cel mai critic punct pentru apărarea României, dar și cel mai slab element al frontierelor NATO. Este vorba de o parte a teritoriului Bucureștiului cuprinsă între Dunăre și Siret. Potrivit experților militari, armata rusă, poziționată pe coasta de nord-vest a Mării Negre, ar ajunge în București în 24 de ore”, arată Il Messaggero.

Noul șef al Statului Major al Apărării: Populația României trebuie să se îngrijoreze

Publicația italiană amintește și declarația șefului Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad care spunea recent că România și întreaga Europă ar trebui să fie îngrijorată.

”Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Europa trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile necesare pentru a fi pregătiți. Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani. Tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu și să-i pregătim în principiile de bază de ducerea războiului”, spunea Gheorghiță Vla, la îneputul lunii februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE