Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Sea Shield 2024. Peste 2.200 de militari participă la cel mai mare exercițiu NATO la Marea Neagră

România se pregătește de cel mai mare exercițiu NATO la Marea Neagră și pe Dunăre. Peste 2.200 de militari aliaţi se vor antrena, de luni, la "Sea Shield 24".

Prin poziționarea la Marea Neagră, România reprezintă un loc strategic în cadrul Alianței Nord-Atlatntice, mai ales în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

VEZI GALERIA
7 imagini

Participă militari din 12 state

Exercițiul va fi condus de Forțele Navale Române. Pe lângă cei peste 2.000 de militari, Sea Shield 2024 întrunește și peste 130 de mijloace tehnice de luptă:

  • 27 de nave militare, marine și fluviale;
  • 17 aeronave;
  • aproape 100 de mașini de luptă și ambarcațiuni.

La exercițiu iau parte militari din 12 state aliate și partenere, care își vor testa interoperabilitatea pe parcursul a aproximativ două săptămâni. Vor face diverse exerciții atât pe mare, cât și pe fluviu, dar și în zona costieră. Multe dintre scenarii au fost adaptate la contextul actual cu un război aproape.

Marți, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu are loc certificarea detașamentului britanic. Vorbim de 220 de militari și 6 supersonice Eurofighter Typhoon, care timp de patru luni vor fi cantonate la baza aeriană și vor executa alături de militarii români misiuni de poliție aeriană.

Se împlinesc 20 de ani de NATO în România. În acest moment, Constanța este cel mai fierbinte punct pe harta NATO, în contextul apărării flancului estic. Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au subliniat cât de importantă este România în cadrul Alianței, mai ales în ultimii ani.

Pe lângă pregătirea pentru exercițiul militar multinațional, România marchează duminică 75 de ani la înființarea NATO prin iluminarea în albastru a sediului Ministerului de Externe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE