Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia nu-l vrea pe Mark Rutte la șefia NATO: Țara noastră vrea ca viitorul secretar general să vină din Europa Centrală și de Est

”Ne place Mark Rutte, dar susținem la șefia NATO candidați din Europa Centrală și de Est”. Declarația aparține ministrului de externe al Poloniei care participă la reuniunea alianței de la Bruxelles.

Oficialul a mai spus că statele din Europa Centrală și de Est consideră că această regiune nu este reprezentată corespunzător în fruntea alianței nord-atlantice sau a Uniunii Europene.

Iohannis, singurul contracandidat al lui Rutte

Președintele României, Klaus Iohannis, este singurul contracandidat al premierului olandez. Pe de altă parte, Suedia și Italia au anunțat că sunt în favoarea lui Mark Rutte.

Negocierile diplomatice se anunță complicate, pentru că Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța au fost primele care au dat semnalul susținerii lui Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, însă sunt și câteva state că resping această variantă.

Printre ele Ungaria, Slovacia, Bulgaria și Turcia. Decizia privind desemnarea viitorului șef al NATO se ia prin consens.

Klaus Iohannis spune că nu intenţionează să îşi retragă candidatura pentru funcţia de secretar general al NATO şi nici să negocieze o altă funcţie la nivel european.

Chiar dacă unii oficiali străini și-au anunţat susţinerea pentru premierul olandez Mark Rutte pentru această poziţie, Iohannis consideră că şansele sale sunt „rezonabile”.

„Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO. Şi da, sunt câteva afirmaţii în spaţiul public.

În continuare consider că şansele mele sunt rezonabile”, a spus Iohannis, întrebat despre dacă ia în calcul să îşi retragă candidatura pentru şefia NATO sau dacă va negocia o altă funcţie la nivel european, în condițiile în care mai mulți lideri străini au spus că îl susţin pe Mark Rutte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE