Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, despre Mark Rutte, contracandidatul său la șefia NATO. ”Ne deosebește geografia, istoria”

Președintele Klaus Iohannis a declarat că decalogul său pentru șefia NATO a fost ”foarte bine primit” de aliați în urma discuțiilor bilaterale, însă a recunoscut că este o ”competiție atipică” cu premierul olandez Mark Rutte, ce beneficiază de sprijinul Statelor Unite, despre care a afirmat că îi deosebesc ”geografia, istoria și, cu siguranță, sunt unele teme” din abordări.

Întrebat cu prilejul Consiliului European cum a fost primită candidatura sa la șefia NATO de către aliați, Iohannis a precizat că a purtat discuții bilaterale cu aliații.

”Decalogul a fost foarte bine primit, și cred că nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați, și mulți au menționat că li s-a părut că am venit exact cu temele care sunt foarte importante, dar, sigur, în discuții bilaterale au întrebări legate și de alte teme. Până acum, am avut discuții, ca să spun așa, sub linie, foarte bune”, a afirmat președintele României.

De altfel, Klaus Iohannis a afirmat că are o ”relație absolut normală” cu premierul olandez Mark Rutte, cel creditat cu cele mai multe șanse pentru a deveni următorul secretar general NATO, având în vedere sprijinul al Statelor Unite, Marii Britanii şi Germaniei.

”Aceste poziții vor fi exprimate de statele respective și de reprezentanții lor, nu de mine. Despre aceste chestiuni nu se prea fac declarații decât în formatul NATO, dar pot să vă spun că sunt discuții foarte bune. Iar cu Prim-ministrul Mark Rutte ne întâlnim la fiecare Consiliu și la fiecare Summit, și discutăm.

Avem o relație absolut normală, niciunul dintre noi doi nu dorește ca, prin această competiție, să se strice proiecte sau relații care au fost construite în ani, dimpotrivă. Deci este chiar o competiție constructivă”, a mai spus Iohannis.

Întrebat ce îl diferențiază față de Mark Rutte, Iohannis a punctat că nu este rolul său să vorbească despre ”celălalt competitor”.

Fiind o competiție atipică, nu cred că este rolul meu să spun despre celălalt competitor cum va face și ce va face, dar cred că ne deosebește geografia, istoria și, cu siguranță, sunt unele teme unde abordările noastre, ambele sunt foarte constructive, dar ușor diferite în ce privește viitorul NATO”, a menționat Iohannis.

De altfel, președintele a exclus c-ar exista negocieri pentru a candida pentru o altă funcție și a dat de înțeles că se concentrează ”pe discuțiile pentru NATO”.

Iohannis nu dezvăluie cine îl susține la șefia NATO

”Nu este uzual să se facă declarații după aceste negocieri. Rezultatele sunt deosebit de sensibile, fiecare stat vrea să facă anumite afirmații, dar ele să fie păstrate totuși în cadrul NATO.

Vedeți, la NATO nu există o procedură publică, nu se votează, rezultatul se stabilește consensual, și atunci aceste discuții sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze felul în care au reacționat. Eu cunosc reacțiile, dar, pentru a proteja aceste sensibilități, prefer să nu le spun public”, a mai spus șeful statului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE