Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Condamnații fugari, obligați să-și plătească extrădarea. Ciolacu: ”Să suporte costurile operațiunilor derulate de stat pentru a-i găsi și aduce în țară”

Condamnații care fug din țară înainte de sențința finală vor fi obligați să suporte costurile cu prinderea și aducerea lor în România. Proiectul este dezbătut azi în ședința de Guvern.

Anul trecut, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei cu extrădarea lor. În libertate mai sunt peste 1.500 de persoane care se sustrag executării pedepsei, refugiate în alte țări.

”Vrem să-i punem să plătească în plus, cum e firesc”

Marcel Ciolacu, premierul României: Venim azi și cu noi prevederi capabile să descurajeze fenomenul condamnaților care părăsesc țara înaintea sentinței finale. Vedem deja că în ultima vreme, doamna ministru s-a ocupat și tot mai mulți fugari celebri au fost aduși înapoi în România, primind acum și un spor de pedeapsă.

Prin proiectul dezbătut astăzi, vrem să-i punem să plătească în plus, cum e firesc, adică să suporte costurile operațiunilor derulate de stat pentru a-i găsi și aduce în țară.

Mii de condamnați fugari peste hotare

Cu mii de condamnați fugari peste hotare, autoritățile au venit cu o nouă metodă prin care speră să descurajeze pe viitorii condamnați să se mai sustragă actului de justiție.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: Vestea bună legată de Ministerul Justiției este despre proiectul de lege pe care mulţi îl aşteaptă, proiect de lege care spune că fugarul suportă costurile aducerii sale în ţară. Anul trecut, de exemplu, Ministerul Afacerile Interne a organizat un număr de 587 de misiuni pentru a putea aduce în țară respectivele persoane care au fugit, va trebui să facem un calcul și vă pot preciza că numai anul trecut statul român a cheltuit, ca să aducă înapoi fugari, o sumă de peste 10 milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE