Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Justiției, despre extrădarea lui Cătălin Cherecheș: ”Pentru statul român nu există noţiunea de fugar VIP”

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, a declarat că, pentru statul român, nu există noţiunea de "fugar VIP", menționând că deţinuţii beneficiază în România de aceleaşi condiţii, în funcţie de specificul fiecărui penitenciar.

Răzvan Doseanu, avocatul lui Cătălin Cherecheş, a anunțat joi că autorităţile din România au trimis toate documentele cerute de instanţa din Germania în cadrul procedurii de extrădare. El a mai precizat că primarului fugar i s-ar fi promis că va beneficia de condiţii privilegiate în închisoare, respectiv va sta în camere mari, care respectă normele europene, şi va avea câţiva colegi în celulă, scrie Agerpres.

În urma acestor declarații, Alina Gorghiu a transmis vineri un punct de vedere, în care spune că autorităţile române au remis instanţei din Munchen informaţii cu privire la condiţiile de detenţie în care va sta Cherecheş.

”Procedura referitoare la executarea mandatului european de arestare este în curs”

"Procedura referitoare la executarea mandatului european de arestare este în curs, iar instanţa din Germania va decide asupra solicitării statului român privind predarea fugarului Cherecheş. Atât Ministerul Justiţiei, cât şi Tribunalul Cluj (în speţă instanţă de executare) au transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Munchen toate informaţiile solicitate, printre care şi detalii referitoare la condiţiile de detenţie din penitenciarele din România.

Nu doar în cazul fugarului Cherecheş, ci în orice dosar dacă ne sunt solicitate condiţiile din penitenciare transmitem instanţelor străine informaţii cu privire la condiţiile de detenţie din România. Această sarcină revine Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Informaţiile transmise privesc atât condiţiile de care vor beneficia în primele 21 de zile de carantină, după aducerea lor în ţară, cât şi cele din perioada de detenţie propriu-zisă", a explicat Gorghiu.

"Sunt bucuroasă că avocaţii fugarilor sunt atât de preocupaţi de condiţiile din penitenciarele României”

Ministrul Justiției a menţionat că, pentru statul român, nu există noţiunea de "fugar VIP", iar deţinuţii beneficiază toţi de aceleaşi condiţii.

"Sunt bucuroasă că avocaţii fugarilor sunt atât de preocupaţi de condiţiile din penitenciarele României. Principiul de la care pornim este că toţi fugarii trebuie aduşi înapoi în România. Când cineva a comis infracţiuni pe teritoriul român şi a fost condamnat de justiţia din ţara noastră, este normal ca el să îşi ispăşească pedeapsa în penitenciarele din România. Cu atât mai mult când este vorba de persoane care au ocupat funcţii publice şi care au fost condamnate în legătură cu modul în care au îndeplinit aceste funcţii. Pentru statul român nu există noţiunea de fugar VIP. Condiţiile sunt aceleaşi, în funcţie de specificul penitenciarului în care urmează să-şi execute pedeapsa", a adăugat ministrul Justiţiei.

Cătălin Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare

Pe 24 noiembrie 2023, Cătălin Cherecheş a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Cu puţin timp înainte de pronunţarea sentinţei, Cherecheş a fugit din ţară prin Vama Petea cu un taxi, el folosind un act de identitate al unei rude apropiate. A fost prins în Germania.

Șase fugari aduși în România în primele zile din 2024

Potrivit Alinei Gorghiu, şi în anul 2024 va continua aducerea în ţară a celor care încă mai cred că pot scăpa de executarea pedepsei în România.

În prima săptămână din acest an au fost aduşi în România şase fugari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE