Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cătălin Cherecheș rămâne în arest până la extrădare. Procurorii din Munchen: Există un risc mare ca edilul să fugă

Update: Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, rămâne în arest, în Germania, până când va fi extrădat, pentru că exista un risc mare ca el să fugă.

Decizia a fost luată de Tribunalul Regional Superior din München, oraș în care fostul edil este ținut în detenție, iar anunțul a fost făcut de oficialii Parchetului General de acolo.

Știrea inițială: Primarul fugar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost prins, marți seară, în Augsburg, Germania. Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română.

Cherecheș a încercat să fugă din Germania. A călătorit alături de o mătușă, cu mașina, mergând cu aproape 200 de km/oră. Cei doi au ajuns la o gară și au încercat să scape de mașină. Aceștia voiau eventual să ia un taxi, moment în care au fost prinși de polițiștii bavarezi și de BKA.

29/11/2023 , 18:59

Cătălin Cherecheș și-ar putea petrece Sărbătorile de iarnă în arest în Germania

Cătălin Cherecheș și-ar putea petrece Sărbătorile de iarnă în arest în Germania. Dacă va refuza să fie adus în țară, procesul de confirmare a mandatului european de arestare poate dura chiar și 60 de zile.

Sunt explicațiile ministrei de justiție Alina Gorghiu! Primarul din Baia Mare a fost prins ieri seară în orașul bavarez Augsburg. Cătălin Cherecheș avea asupra sa patru documente, printre care inclusiv un buletin italian cu care intenționa să ajungă în peninsulă.

Dacă primarul Cherecheș va refuza predarea în Romînia, atunci instanța din Germania care va prelua cazul său are la dispoziție 60 de zile pentru a da un verdict.

Avocatul lui Cătălin Cherecheș susține că edilul nu a avut parte de un proces imparțial în România pentru că mama uneia dintre judecătoarele care a dat sentința i-a denunțat la DNA pe socrii lui.

Edilul a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară.

În spațiul public se vehiculase că acesta s-ar afla pe o insulă din Italia, împreună cu mama și cu soția sa.

”În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în prinderea acestuia.

În continuare, se derulează activități procedurale specifice, pentru aducerea bărbatului în țară.”, se arată într-un comunicat al IGP.

Reacția Ministerului de Interne

”Felicit şi mulţumesc poliţiştilor şi partenerilor instituţionali interni și externi, români și germani, care au cooperat direct şi permanent pentru capturarea condamnatului penal Cherecheș Cătălin. De asemenea, mulţumesc poliţiştilor maghiari, austrieci şi italieni împreună cu care s-a cooperat şi lucrat pe parcursul acestei operaţiuni poliţieneşti internaţionale. Nu în ultimul rând, mulţumesc jurnaliştilor care au înţeles în aceste zile că trebuie să limităm comunicarea pe acest caz, pentru a proteja operaţiunea de localizare şi capturare.”, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Curtea de Apel Cluj a respins, vineri, apelul primarului şi a menţinut sentinţa dată în februarie 2022 de Tribunalul Cluj, fiind modificate doar câteva dispoziţii privind pedeapsa complementară, respectiv a fost mărită de la 4 la 5 ani perioada în care Cherecheş are mai multe interdicţii (să fie ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia de primar).

În plus, a fost menţinut sechestrul pe averea primarului: un autoturism marca Porsche Cayenne şi două terenuri, în vederea acoperirii prejudiciului pe care Cherecheş trebuie să-l achite în acest dosar, de 65.000 lei şi 5.000 euro, cu privire la care s-a dispus confiscarea specială.

Din completul de la Curtea de Apel Cluj a făcut parte şi judecătoarea Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, pe care soacra lui Cherecheş a încercat să o mituiască, pentru a obţine o condamnare mai uşoară sau chiar achitare. După acest episod, judecătoarea a făcut cerere de abţinere, solicitând să fie scoasă din complet, cerere care i-a fost însă respinsă.

Cătălin Cherecheş a fost trimis în judecată de DNA în anul 2018, pentru luare de mită în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, fals în declaraţii în formă continuată şi corupere a alegătorilor în formă continuată, fapte săvârşite în calitate de deputat (2011) şi primar (2013).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE