Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Șeful Poliției de Frontieră și șefii IPJ Maramureș au fost înlocuiți din funcție după fuga din țară a primarului Cătălin Cherecheș

Cad capete după fuga din țară a primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Șeful Poliției de Frontieră și șefii IPJ Maramureș au fost înlocuiți din funcție, iar celor responsabili cu supravegherea frontierei le-a fost retrasă împuternicirea.

27/11/2023 , 07:41

Șeful Poliției de Frontieră și șefii IPJ Maramureș au fost înlocuiți din funcție după fuga din țară a primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș

Inspectorul General al Poliţiei de Frontieră, Victor Ştefan Ivaşcu, a fost eliberat din funcţie, cu acordul acestuia, iar continuitatea conducerii va fi asigurată de Inspectorul General Adjunct al Poliţiei de Frontieră, Cornel Laurian Stoica, a transmis Ministerul Afacerilor Interne.

În plus, Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmaţiei al Poliţiei de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

M.A.I. a mai decis retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu supravegherea frontierei şi a Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu suportul administrativ - logistic.

Totodată, a fost demis şi şeful IPJ Maramureş și s-a decis "împuternicirea în funcţia de Inspector Şef a comisarului şef Constantin Ilea".

Inspectoratul General al Poliţiei Române va efectua un control la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş.

Conducerea ministerului şi şefii de structuri au cerut o evaluare, până pe 6 decembrie 2023, a managementului Direcţiei de Investigaţii Criminale din Inspectoratul General al Poliţiei Române, structură cu responsabilităţi de coordonare a activităţii de supraveghere judiciară.

În cadrul şedinţelor de analiză managerială s-a hotărât şi înlocuirea conducerii Brigăzii de Operaţiuni Speciale Cluj, "pentru consolidarea capacităţii instituţionale a structurilor de suport operativ de pe raza Curţii de Apel Cluj", dar şi înlocuirea conducerii Serviciului Judeţean de Protecţie (Direcţia Generală de Protecţie Internă) Maramureş.

A fost schimbată și conducerea Academiei de Poliție

Ministerul Afacerilor Interne l-a împuternicit pe generalul de brigadă Liviu Uzlău în funcţia de comandant (rector) al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, aceste decizii au fost luate "având în vedere o serie de evenimente desfăşurate recent la Academia de Poliţie 'Alexandru Ioan Cuza', precum şi pe liniile de muncă ale unor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, înregistrate pe fondul desfăşurării cu superficialitate sau cu lipsă de pro-activitate a actului profesional şi managerial".

Potrivit MAI, evenimentele respective "au fost de natură a afecta drepturile cetăţenilor", "au produs consecinţe cu privire la aplicarea legii române în mod egal tuturor cetăţenilor" şi "au adus atingere protecţiei intereselor statului şi credibilităţii unor instituţii şi structuri din cadrul MAI", iar deciziile luate au fost motivate de "restabilirea unui nivel înalt de eficienţă managerială şi profesională, precum şi a încrederii cetăţenilor în lege şi autorităţi".

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupţie, a fugit din ţară, vineri, prin punctul de trecere a frontierei Petea, cu Ungaria, folosindu-se de un act de identitate al unei rude.

Mai mulţi studenţi de la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după ce au acuzat stări de rău, dureri abdominale însoţite de stări de vomă. 63 de studenţi s-au îmbolnăvit de enterocolită. Ministrul Afacerilor Interne a trimis Corpul de Control la instituţia de învăţământ superior.

Ultimul mesaj transmis de primarul Cherecheș, la ora 2:52 noaptea, cu câteva ora înainte de a fugi din țară, cu documente false

Cătălin Cherecheș: "Mi s-au furat zece ani din viață. (...) La acest ultim moment din coșmarul vieții mele, mă gândesc la ce îmi doresc cel mai mult".

În noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 02:52, Cătălin Cherecheș a anticipat ceea ce urma și a transmis, din sediul primăriei Baia Mare, un mesaj video pe Facebook, de 7 minute și jumătate. Ulterior, Primarul din Baia Mare a fugit din țară la ora 07:49, după cum a anunțat Poliția de Frontieră. Edilul a folosit un act de identitate fals.

Cherecheș a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită.

În mesajul său, primarul a vorbit despre prescripție și a încheiat spunând că dorește strămutarea dosarului său.

Mesajul lui Cătălin Cherecheș, cu câteva ore înainte de fugi din țară

Cătălin Cherecheș: "Am auzit multe cuvinte despre mine și, în această perioadă de zece ani, am fost arestat preventiv, am fost batjocorit, am fost întors pe dos, am fost trimis la Gherla, am stat de 120 de ori în instanță și, în loc să mă retrag și să las întreaga sarcină avocaților mei, am fost prezent la fiecare termen, în afară de trei termene.

Am dat declarații în fața instanței și public, justificând fiecare pas pe care l-am făcut în ultimii 15 ani. Am suportat umilința publică, însoțită de acuzații mincinoase, dar nu am renunțat la luptă și la a-mi apăra onoarea mea și a familiei mele. Cred că, de multe ori, am făcut bine că nu am acceptat propuneri otrăvite ca să fac denunțuri, să fac rău unor oameni, pentru că onoarea ți-o construiești o viață întreagă și ți-o pierzi într-o clipă.

Am fost acuzat pe nedrept, dar am rămas de fiecare dată dedicat misiunii de a-mi dovedi nevinoăția în fața justiției. Mi s-au furat zece ani din viață. De ce zic furat? Pentru că acest proces nu s-a desfășurat după dorințele sau interesele mele, nici măcar după drepturile mele cetățenești. Nu s-a luat în seamă că am îmbătrânit, psihic și fizic, mai mult decât timpul calculat aproape 10 ani, nu s-a luat în calcul că vreau și eu să-mi fac o familie.

Dar nu am vrut, zece ani, ca o ființă din familia mea să sufere așa cum a suferit ani de zile mama mea. Toate au fost aruncate în derizoriu, tot ce am construit, activitatea mea, profesia mea, dorința mea de a construi în acest oraș. (...)

Mă regăsesc încercând să accesez o instanță care are ca sarcină să supravegheze la înfăptuirea justiției. Și de ce vorbesc despre prescripție? Pentru că astăzi mi se impută că este în interesul meu de a scăpa de condamnarea deja stabilită de opinia publică și de declarațiile judecătorilor, o prescripție care nu a fost niciodată pronunțată atunci.

Trei ani și zece luni s-a pus în paranteză procesul penal. Am fost pus sub control judiciar pentru a ocoli riscul de a mă sustrage de la pedeapsă înainte să fiu condamnat. De ce trebuie să răspund eu pentru acțiunile celor care mi-au întârziat judecata în mod nejustificat trei ani și zece luni, aruncând pisica moartă în curtea mea?

Instanța care se va pronunța asupra dosarului meu azi, peste câteva ore, s-a pronunțat deja când judecătoarea care a făcut denunțul împotriva socrilor mei, în fața DNA, a uitat de traficul de influență, malformat în dare de mită. Paradoxal, o mamă de judecător nu trebuie să facă acest lucru.(...)

La acest ultim moment din coșmarul vieții mele, mă gândesc la ce îmi doresc cel mai mult. Îmi doresc să fiu om, om în fața instanței și om căruia i se respectă drepturile. O instanță imparțială, care veghează justiția și drepturile omului sau una care mă păcălește și care e forțată să facă intersele altcuiva. Din aceste motive, în mod absolut întemeiat, pentru justiția adevărată pe care o dorim toți românii, îmi doresc să fiu judecat de o instanță corectă. Și am tot dreptul să cer strămutarea acestui dosar."

Cătălin Cherecheș a trecut granița în Ungaria cu un act de identitate care nu-i aparținea

În completul de judecată care l-a condamnat s-a aflat și judecătoarea Georgiana Hângan-Fărcaș, pe care soacra lui Cherecheș a încercat să o mituiască în urmă cu două săptămâni, ca să-și scape ginerele de închisoare. Femeia a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA în timp ce i-ar fi dat mamei judecătoarei 50.000 de euro.

Cherecheș a fost trimis în judecată în 2016 pentru luare de mită în formă continuată, după ce ar fi primit de la o persoană din conducerea CS Fotbal Club Municipal Baia Mare 70.000 de lei pentru a susține financiar echipa.

Cătălin Cherecheș a reușit să părăsească țara, deși avea interdicție și era dat în consemn la frontieră înainte de primirea condamnării. El a ieșit prin punctul de trecere a frontierei Petea, cel mai apropiat de domiciliul său, cu un taxi înmatriculat în Satu Mare.

Pe numele primarului din Baia Mare a fost emis un mandat internațional de arestare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE