Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Administrația Națională a Penitenciarelor: România ar putea scăpa de supraablomerarea în închisori, la finalul anului 2024

România va scăpa de supraaglomerarea din penitenciare la sfârșitul anului viitor. Este anunțul făcut, într-o conferință, de directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Planul de acțiune aprobat de Guvern în 2020 prevede construcția a peste 7.800 de locuri noi de cazare, până în 2025. Până acum, aproximativ 900 de locuri noi au fost date în folosință, iar până la anul încă 3.000 vor fi create.

În plus, peste câteva luni vor începe lucrările de la zero la penitenciarele din Unguriu și Berceni, unde vor mai fi încă 1.900 de locuri pentru deținuți.

Potrivit celui mai recent raport al ONU, deși progresele sunt vizibile, supraaglomerarea este, deocamdată, cea mai mare problemă din închisorile românești.

Cât timp nu se rezolvă, condițiile din penitenciare încă sunt invocate cu succes de fugarii din România când se pune problema extrădării din țările de refugiu.

”S-a păstrat nivelul de angajament, de mobilizare, de atitudine proactiăa care va continua în sensul depunerii tuturor eforturilor astfel încât în decembrie 2024 să nu mai avem supraaglomerare la nivelul sistemului penitenciar.

Practic, vom fi în măsură să asiguram fiecărei persoane private de libertate 4 mp, așa cum indică standardele europene, n-o să mai poată găsi cineva hibe de natură a impiedica prin hotărâre judecătorească executarea unei pedepse în România, dar trebuie să parcurgem acest drum și să ne ținem de el si infrastructura este esențială. ”, a declarat Dan Halchin – director general al Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE