Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amintiri din Experimentul Pitești. Fost deținut: „Teroare, înfometare și frig. Dimineața mălai și la prânz 124 grame de pâine”

A supraviețuit închisorilor comuniste și Experimentului Pitești, locul de unde cei ostili regimului trebuiau să iasă oameni noi, reeducați. Sergiu Rizescu, singurul supraviețuitor al sistemului de reeducare prin tortură din anii 50, are acum 91 de ani. Fostul deținut politic a rememorat momentele dramatice din penitenciar cu ocazia expoziției fotografice deschise la Memorialul Închisoarea Pitești.

Fost deținut politic, Sergiu Rizescu își amintește anii teribili petrecuți la Pitești, unde deținuții dormeau pe saltele de paie și nu aveau voie nici să se apropie de geam.

Sergiu Rizescu: „Teroare, înfometare, frig, distrugere fizică și psihică, subalimentați, dimineața mălai si la prânz 124 grame de pâine, ciorbă de praz, si de multe ori mă gândeam că dacă aveam o bucată de mămăligă pe care mama mea o dădea la câine aș fi fost un om mulțumit, nu fericit. Saltea de paie, pernă da paie. N-aveai voie să vii la fereastră, că santinela zicea că a venit un bandit la fereastră și te băga la neagra.”

Expoziție de fotografie la Memorialul „Închisoarea Pitești”

La Memorialul „Închisoarea Pitești” s-a deschis o expoziție de fotografie prin care este reconstituită povestea de durere și speranță scrisă aici în anii 1949 - 1951.

Marius Sminchișe, autor: „Îi invit la o expozitie de rugă spre lumină, există în aceste locuri suferința din clipuri, documentare, iar au aduc această rugă și credință ca un zid în fața acestor chinuri care au existat. Îmi doresc să exprime că lumina a existat aici, cu tot întunericul în care au fost ținuți oamenii, datorită credinței.”

Vizitatorii descoperă momente greu de imaginat din istoria recentă și încă prea puțin cunoscută.

„În afară de greutatea suferinței care apasă pe zidurile acestea și o simți când intri în această incintă. Este totuși dătătoare de speranță, iar prezența elementului feminin în acest pictorial reprezintă renașterea”, a precizat un vizitator.

„A fost o închisoare pentru deținuții politici în care erau ținuți în condiții inumane, nu vorbeau, deținuții deveneau torționari. Puteai să fii cu un om în celulă și apoi să te bată pe tine. Cam în asta a constat reeducarea de la Pitești”, a precizat un alt vizitator.

Experimentul Pitești a fost una dintre paginile atroce ale instaurării comunismului în România. În acest centru de detenție și reeducare se estimează că au fost încarcerați între 1000 și 5000 de oameni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE