Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea Nicoletei Matei, unul dintre copiii Revoluției. La doar 14 ani a fost arestată, bătută și umilită

În anul în care dosarul Revoluției a fost retrimis în judecată, Nicoleta Matei, unul dintre copiii Revoluției, rememorează momentele brutale trăite în decembrie '89. A prins curaj să-și spună povestea abia în urmă cu câțiva ani, după ce, timp de 28 de ani, nu a putut vorbi cu nimeni despre cele petrecute atunci. La doar 14 ani a fost arestată, bătută și umilită.

Au fost opriți de oameni îmbrăcați în uniforme ale Gărzilor Patriotice

Când prima baricadă de la Intercontinental a fost distrusă, demonstranții împotriva regimului comunist au fugit în toate direcțiile. Alături de tatăl ei și de fratele mai mic, Nicoleta Matei, pe-atunci o tânără de 14 ani, a mers spre fântânile de la Universitate. Au fost opriți de oameni îmbrăcați în uniforme ale Gărzilor Patriotice, arestați și duși la secția 14 a Miliției.

Nicoleta Matei: „Au pus lanternele pe noi. Ne-au întrebat de vorbă, să vadă dacă suntem răgușiți, dacă suntem uzi, dacă avem încălțămintea murdară de noroi. În Secția 14 Miliție cu mâinile ridicate și cu fața la perete eram bătuți îngrozitor și puși să strigăm „Libertate”.”

Au urmat bătăi crunte și o scenă de groază când milițienii au pus câinele lup pe cei reținuți. După au fost duși la Miliția Capitalei.

Nicoleta Matei: „La Miliția Capitalei, tata a dat prima dată o declarație, când a fost bătut de față cu noi. Mințea că ne întoarcem dintr-o vizită. Am fost legați iar la mâini cu sfori și cu sârme. Eu aveam 14 ani, fratele meu avea 12 ani și trecând prin același culoar de bastoane ca și la venire, am fost urcați într-o dubă și duba respectivă s-a îndreptat spre Penitenciarul Jilava. Cu toate că era un părinte disperat, spunea să anunțăm că suntem împreună și să încercăm să nu fim despărțiți. Pentru că încerca să vorbească cu noi, tatălui meu i-au băgat la un moment dat țeava puștii în gură și i-au spus că dacă mai vorbește cu noi îi va zbura creierii.”

Fetița de 14 ani a nimerit din greșeală într-o celulă în care erau 60 de bărbați

Pe drumul spre penitenciar milițienii au observat că printre deținuți este și un minor: fratele Nicoletei, care atunci avea 12 ani. L-au scos din dubă, dar pe Nicoleta au ignorat-o. Ajunsă la Jilava, fetița de 14 ani a nimerit din greșeală într-o celulă în care erau 60 de bărbați. Abia spre dimineață au luat-o din celulă și au dus-o în curtea interioară a Fortului 13, unde s-a întâlnit cu alți zece copii, printre care și fratele ei.

Nicoleta Matei: „Erau zece băieți și o singură fată - eu. A venit medicul spitalului, un bătrân cu părul alb, care cred că a murit în toți anii ăștia și a fost singura figură umană din momentul acela. Mi-a zis că ne vor lua milițienii și ne vor lăsa la metrou la Unirii, să îmi iau fratele de mână și să mă duc acasă. Nu s-a întâmplat asta.”

Copiii au fost aduși din nou la Miliția Capitalei, unde au fost bătuți, puși să spele holurile pline de sânge și toaletele. După un timp au ajuns în cel mai îngrozitor loc: Centrul de Primire Minori din strada Aaron Florian nr. 4.

Nicoleta Matei speră că ancheta va scoate la iveală adevărul

Nicoleta Matei: „Imaginați-vă închisoarea Pitești pentru minori – cu metode de tortură inumane, cu umilințe greu de descris în cuvinte, iar după ce în 2018 am început să ies public, am avut mulțumirea sufletească să întâlnesc copii care au trecut prin acest centru și care, la fel ca și mine, au depus mărturie și există o anchetă în desfășurare la ICCMR.”

Nicoleta Matei speră că ancheta va scoate la iveală adevărul despre șefa centrului pentru copii, care și după Revoluție a ocupat funcții importante și a dus o viață fără griji, în ciuda torturilor la care au fost supuși copiii sub supravegherea sa. Pe 23 decembrie, cei doi copii au fost găsiți de părinți și eliberați. Ani de zile nu au putut povesti părinților și nimănui ce s-a întâmplat în acele zile. Nicoleta Matei este unul dintre cei aproximativ 2.000 care au participat la Revoluție și unul dintre cei 279 de copii arestați în decembrie 1989. Este unul dintre revoluționarii care au dat România în judecată la CEDO pentru tergiversarea dosarului Revoluției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE