Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dosarul Revoluției, la 33 de ani distanță. Evenimentele din decembrie 1989 au fost cercetate în peste 4.500 de dosare penale

La 33 de ani de la Revoluție, societatea civilă încă așteaptă soluționarea Dosarului Revoluției, această cauză istorică de care se leagă începutul democrației în România. În luna august, Parchetul General a anunțat că a refăcut rechizitoriul și a decis trimiterea în judecată a trei inculpați: fostul președinte Ion Iliescu, alături de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus. Totuși, la aproape cinci luni distanță de la acel moment, primul termen de judecată nu a fost încă stabilit de Înalta Curte. Mai mult de o mie de persoane au murit și peste patru mii au fost rănite în decembrie 1989.

Dosarul Revoluției este cel mai important exemplu când vine vorba de mari anchete în care tergiversarea a funcționat extrem de bine. La 33 de ani de la Revoluție, dosarul a fost retrimis în instanță în luna august a acestui an.

Gabriela Scutea, procurorul general al României: „În noul rechizitoriu avem persoane trimise în judecată: pe Ion Iliescu, fost președinte al României, Voiculescu Voican Gelu, fost vicepriministru al Guvernului României și generalul în retragere Rus Iosif, fost comandant al Aviației Militare. În sarcina inculpaților sunt reținute infracțiuni contra umanității”. 

În rechizitoriul refăcut de procurori, Ion Iliescu este acuzat că a indus în eroare opinia publică prin apariții televizate și comunicate, care au dus la amplificarea psihozei terorismului și au pus populația în pericol.

Gabriela Scutea, procurorul general al României: „Concepția rechizitoriului este centrată pe acțiunile intervenite în perioada 22-30 decembrie 1989, după părăsirea sediului comitetului central al PCR de către Nicolae Ceaușescu”.

Peste 4.000 de dosare pensale

Evenimentele din decembrie 1989 au făcut obiectul cercetării în 4.544 de dosare penale, iar multe dintre acestea sunt reunite acum în Dosarul Revoluției. Totuși, doar 275 de persoane au fost trimise până acum în judecată, cele mai multe fiind parte a structurilor de conducere politice și militare ale regimului comunist. Un număr mult prea mic, în opinia revoluționarilor, în condițiile în care ultimul rechizitoriu vizează doar faptele comise de persoanele aflate în vârful piramidei decizionale politico-militare.

Teodor Mărieș, președintele Asociației „21 Decembrie": „Acest dosar este un fragment din dosarul evenimentelor după 22 decembrie. Persoane vinovate criminali, după 22 decembrie, cu peste 1.000 de decese și 4-5.000 de răniți nu apar în rechizitoriu, apar doar trei persoane. Eu consider că ancheta în acest rechizitoriu a fost făcută sumar”.

Dosarul Revoluției, care cuprindea peste 3.300 de volume, a fost întors la procurorii militari de către instanța supremă în mai 2021 pentru mai multe nereguli din rechizitoriu. Judecătorii de la Înalta Curte au identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor, astfel că ancheta a trebuit refăcută.

Revolta împotriva dictaturii

Revolta românilor împotriva dicaturii comuniste a început pe 16 decembrie 1989, la Timişoara, când s-a auzit pentru prima dată „Jos Ceauşescu!” și „Libertate!”.

Revolta a continuat în București și alte orașe ale țării începând cu după-amiaza zilei de 21 decembrie 1989, în timpul adunării populare la care a Participat Nicolae Ceaușescu. Totul a culminat cu părăsirea sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român de către cuplul Elena și Nicolae Ceaușescu, moment ce a însemnat sfârșitul dictaturii comuniste în țara noastră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE