Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Situația din penitenciarele românești. Există un deficit acut de medici

Situația din penitenciarele românești. Diagnosticat cu cancer la pancreas, Rudel Obreja ar fi primit în penitenciar consultații acordate fiecărui deținut.

Reprezentanții Administrației Penitenciarelor susțin că fostul sportiv a primit tratamentul adecvant. Diagnosticarea cancerului nu este posibilă în spitalele închisorilor din țara noastră.

Subiectul pe larg a fost discutat alături de Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din ANP, prezent în platoul Euronews România, la Bună seara, România!

Aproximativ 200 de medici în tot sistemul penitenciar

Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din ANP: „În sistemul penitenciar avem o limitare în ceea ce privește diagnosticarea tuturor deținuților, pentru că încă nu avem toate dotările necesare să identificăm toate bolile. În penitenciare nu s-a mai investit de foarte mult timp, iar atât timp cât nu există investiții materiale și umane într-un sistem, acel sistem nu face față nevoilor de azi. Avem un deficit acut în ceea ce privește medicii din sistemul penitenciar. Este un deficit de 50% de personal medical, medici. Avem undeva la 71% grad de ocupare în ceea ce privește sectorul medical.”

Avem aproximativ 200 de medici în tot sistemul penitenciar. Sunt șase penitenciare-spital în România.

Medicii din sistemul penitenciar sunt medici generaliști, de familie. Dacă deținutul nu poate fi tratat de medicii generaliști, sunt trimiși la penitenciarele-spital. Dacă nici acolo nu există posibilitate de tartare a pacientului, acesta este trimis cu escortă în unitățile sanitare publice.

Condiții mai bune pentru deținuții cu notorietate

Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din ANP: „Starea penitenciarelor devine un subiect pentru mass-media atunci când deținuții cu notorietate ajung în închisori: Liviu Dragnea, Elena Udrea, Rudel Obreja. Sistemul a devenit ținta atacurilor în media. Acele condiții din penitenciare, invocate chiar de deținuții celebri, în acele condiții trăiesc, muncesc colegii mei. În general, în medie, un deținut trăiește în penitenciar cam trei ani jumătate, patru ani, iar un polițist undeva la 20 de ani.”

Întrebat dacă a observat situații în care deținuții cu notorietate sunt tratați preferential, Cosmin Dorobanțu a spus că în general condițiile lor sunt mai bune.

Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din ANP: „În general, celebritățile beneficiază de condiții și tratament mai bune decât ceilalți deținuți, pentru că legea de executare ne obligă ca noi, polițiștii de penitenciare, să îi tratăm diferit. Noi trebuie să îi cazăm separat de ceilalți deținuti, pentru că, aceștia, prin natura funcțiilor ocupate în trecut, trebuie să le asigurăm demnitatea umană și siguranța personală. Nu poți s-o încarcerezi pe Elena Udrea cu o criminală, pentru că poate fi atacată. (…) Celebritățile invocă condițiile din detenție tocmai pentru a scăpa de pușcărie. Celebritățile execută pedeapsa în niște condiții foarte bune de detenție, mult mai bune decât ar merita uneori.”

Acesta a mai spus că principalul criteriu după care se face această diferențiere între deținuți este funcția ocupată înainte de condamnare. Întrebat dacă această diferențiere nu este discriminatorie, răspunsul este: așa este legea și ne oblige să facem acest lucru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE