Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor dă asigurări că Sorin Oprescu poate fi tratat în închisoarea din România

Bolile de care suferă Sorin Oprescu pot fi tratate în sistemul penitenciar românesc, susține directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin.

„În cazul Oprescu, (...) am fost interpelaţi de instanţa din Grecia cu privire la două afecţiuni. Am răspuns că avem capacitatea să le ţinem sub control, să le tratăm în sistemul penitenciar românesc. Nu pot spune despre ce afecţiuni este vorba, dar vă pot confirma că pentru o afecţiune avem 170 de deţinuti care sunt trataţi, ţinuţi sub observaţie, (...) pentru cealaltă afecţiune undeva la 1.100 de persoane private de libertate primesc tratament şi sunt ţinute sub observaţie medicală în condiţii corespunzătoare", a afirmat Dan Halchin, potrivit Agerpres.

Fostul primar al Capitalei a fost condamnat definitiv în luna mai la 10 ani şi 8 luni de închisoare pentru alcătuirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, abuz în serviciu şi spălarea banilor. Acesta nu a fost încarcerat fiindcă se află în Grecia, de unde a fost solicitată extrădarea.

Sorin Oprescu se află în libertate după ce a plătit o cauţiune de 5.000 de euro în Grecia.

Iniţial, sentinţa în dosar ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021, însă cele două judecătoare din complet - Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu - nu ajuns la un acord, astfel încât a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă, iar dezbaterile în proces au fost reluate de la zero, în vederea soluționării cazului. Ultimul termen al procesului a avut loc în octombrie 2021.

Pe 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, cât şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE