Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Breaking news. Sorin Oprescu - condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare. A fost dat în urmărie de Poliția Română

Publicat de: Euronews

UPDATE 15.10. Poliția Română l-a dat în urmărire pe fostul primar al Capitalei

Fostul primar al Capitalei a fost dat în urmărire de Poliția Română. Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala a emis impotriva acestuia mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 2799 din data de 13.05.2022, fiind condamnat la o pedeapsa de 10 ani si 8 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat in varianta agravata.

Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Decizia Curții de Apel este definitivă. Fostul primar al Capitalei a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Au trecut peste şase luni de când instanţa încearcă să dea o soluţie în dosarul lui Oprescu.

Fostul primar al Capitalei fusese condamnat în primă instanţă la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, potrivit Agerpres.

Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa (fost director al Administraţiei Cimitirelor), bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, sentinţa în dosar ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021, însă cele două judecătoare din complet - Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu - nu ajuns la un acord, astfel încât a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă, iar dezbaterile în proces au fost reluate de la zero, în vederea soluționării cazului. Ultimul termen al procesului a avut loc în octombrie 2021.

Pe 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, cât şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Ce spun procurorii DNA

Potrivit DNA, în perioada 2013 - 2015, un grup organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.

Grupul infracţional organizat era constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, având ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii bucureştene.

„Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să îl ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi”, susţine DNA.

Ulterior, pe măsură ce alte persoane au aderat la grup, în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului pentru extinderea activităţii de mărire a mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider, respectiv primarul Capitalei, crearea unui eşalon de "secunzi" ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii.

Alte condamnări date de Tribunalul Bucureşti în dosar sunt: Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane) - 13 ani şi 4 luni de închisoare; Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) - 3 ani şi 4 luni; Florin Şupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) - 4 ani; Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) - 4 ani şi 4 luni; Cristian Stanca (fostul şofer al lui Oprescu) - 7 ani şi 8 luni; Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) - 2 ani şi 4 luni cu suspendare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE