Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

UPDATE: MApN a retras proiectul prin care civilii din Armată, MAI și instituțiile de securitate să beneficieze de aceeași reducere a stagiului de cotizare la pensie

De Mirabela Vasile  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Ministerul Apărării a lansat un proiect în dezbatere publică care spune că personalul civil din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională să beneficieze la pensie de aceleaşi prevederi ca personalul militar şi poliţiştii.

Câteva ore mai târziu, MApN a anunţat că retrage acest proiect din transparenţă decizională, ”ca urmare a observaţiilor primite până la acest moment”.

„Ministerul Apărării Naţionale a decis retragerea proiectului de modificare a Legii nr. 263/2010, ca urmare a observaţiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparenţă decizională începută în data de 17 martie”, a transmis MApN, într-o informare de presă. 

Știrea inițială: Astfel, propunerea legislativă vizează crearea dreptului personalului civil care își desfășoară activitatea în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale, prin acordarea de perioade suplimentare la calculul vechimii în muncă, în vederea pensionării, potrivit prevederilor aplicabile personalului militar, respectiv polițiștilor.

"În prezent, personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională îşi desfăşoară activitatea în unităţi militare, în aceleaşi locuri de muncă şi împreună cu personalul militar, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.

Spre exemplificare, potrivit prevederilor art. 43 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, personalul Ministerului Apărării Naţionale este format din personal militar şi personal civil", se arată în comunicat.

Ce se întâmplă cu personalul civil din unităţile militar

Mai mult decât atât, personalul civil din unităţile militare este încadrat în funcţii contractuale sau în funcţii publice şi exercită aproape toate profesiile şi meseriile existente la nivel naţional.

"Organizarea structurilor militare pe timp de pace presupune, cu excepţia subunităţilor luptătoare, entităţi organizatorice în care sunt prevăzute atât funcţii militare, cât şi funcţii civile, în cadrul cărora activităţile se desfăşoară în echipe mixte, formate din personal militar şi personal civil", explică MApN.

Conform ministerului, adoptarea acestei iniţiative legislative va contribui direct la creşterea performanţei profesionale a personalului civil care desfăşoară activităţi împreună şi în aceleaşi condiţii cu personalul militar şi poliţiştii, printr-o motivare corespunzătoare cerinţelor impuse de locul de muncă şi activităţile desfăşurate în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi la creşterea eficienţei organizaţionale, prin întărirea coeziunii microstructurilor mixte din punct de vedere al statutului personalului care le compun.

Aceste rezultate preconizate au ca efecte directe şi benefice asigurarea bunei funcţionalităţi şi operativităţii instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi îndeplinirea în condiţii de performanţă a misiunilor şi obiectivelor lor”, se menţionează în comunicatul citat.

Distribuie

Taguri