Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traian Băsescu: ”Iohannis s-a trezit târziu pentru un post în UE. Poate doar să se lupte cu Rutte la NATO”

Traian Băsescu susține că Iohannis a pierdut ocazia de a obține un post la nivel înalt din Uniunea Europeană.

Fostul președinte al României a adăugat ca România să facă lobby puternic ca Rutte să nu ajungă șeful NATO.

”Singura explicație pentru devansarea alegerilor este legată de alegerea lui Klaus Iohannis de a se lupta pentru o funcție de conducere în NATO sau UE. Eu aș trage un semnal, din experiența mea în UE. Dacă vizează un post la UE trebuie să fie atent. Postul de președinte al CE, este deja dat! Ursula are susținerea PPE.

Postul de înalt reprezentat va rămâne la socialiști. În opinia mea funcțiile la UE sunt deja ocupate. Dacă poate face ceva este doar să aibă o luptă cu Mark Rutte, un om care disprețuiește România, pentru funcția de Secretar General al NATO, iar Iohannis are obligația să nu îi permită acestui individ să câștige.

Eu cred că s-a trezit târziu Iohannis, posturile sunt deja date. Va fi foarte greu, chiar dacă nu imposibil”, a spus Traias Băsescu la Digi 24.

România a notificat aliaţii din NATO că îl vor pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianței

România a notificat aliaţii din NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei, potrivit unor surse europene citate de Bloomberg.

”România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îşi desemneze preşedintele drept candidat la funcţia de secretar general al alianţei de apărare, potrivit unor oficiali europeni. Nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis va complica efortul altor aliaţi de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor şef al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Cu sprijinul SUA, al Marii Britanii şi al altor ţări mari, Rutte a fost văzut luni de zile ca favorit pentru a conduce alianţa formată din 31 de membri, odată ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie” – se arată în articolul Bloomberg intitulat „România complică eforturile de a-l face pe Rutte viitorul şef al NATO”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE