Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traian Băsescu ironizează candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO. ”Pare o soluție dâmbovițeană”

Fostul președinte Traian Băsescu a catalogat drept ”neobișnuit” modul în care Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, iar ”decalogul” făcut public este ”o compilație din rezoluțiile” Alianței Nord-Atlantice. ”Pare o soluție dâmbovițeană”, a afirmat actualul europarlamentar într-un interviu acordat Euronews România. Mai mult, Traian Băsescu a evidențiat că ”nu poți să numești un secretar general NATO fără acordul SUA. Punct”, ori Washingtonul și-au exprimat deja public sprijinul pentru premierul olandez Mark Rutte.

În direct la Euronews România, Traian Băsescu a analizat anunțul lui Klaus Iohannis de a candida la șefia NATO.

”Nu îmi e clar dacă s-a scos la concurs postul de secretar general NATO. Înțeleg că e vorba de candidaturi aici, la concurs cu candidatura lui Rutte.

România nu-l dorește pe Rutte. Asta e foarte clar. Toți cei care-l știm pe Mark Rutte îl considerăm un dușman al României, ceea ce nu-l califică pentru funcția de secretar general al NATO”, a precizat fostul președinte, la Euronews România.

Băsescu consideră ”neobișnuit” modul în care Iohannis și-a anunțat candidatura, în condițiile în care ”secretarul general NATO se stabilește prin niște negocieri în interiorul NATO, la nivelul șefilor de stat și de Guvern și în mod deosebit ținând cont de marii contributori la securitatea statelor NATO”

”În ceea ce privește candidatura lui Klaus Iohannis, e neobișnuit modul în care își anunță candidatura. De regulă, secretarul general NATO se stabilește prin niște negocieri în interiorul NATO, la nivelul șefilor de stat și de Guvern și în mod deosebit ținând cont de marii contributori la securitatea statelor NATO, aici mă refer la SUA, Marea Britanie și Franța. Cei trei sunt determinați în desemnarea secretarului general NATO”, a explicat europarlamentarul.

Fostul șef al statului nu știe dacă Iohannis a purtat discuții cu Statele Unite, Marea Britanie și Franța, câtă vreme președintele Joe Biden a anunțat că îl sprijină pe premierul olandez Mark Rutte.

”Dacă ar fi fost o deschidere de competiție pentru ocuparea postului, SUA ar fi trebuit să retragă sprijinul pentru Mark Rutte, să-l lase deschis pentru orice alt candidat, lucru care nu s-a întâmplat. Pare o soluție dâmbovițeană”, a punctat Băsescu.

Traian Băsescu, despre decalogul lui Iohannis pentru NATO. ”E o compilație din rezoluțiile NATO”

De asemenea, Traian Băsescu a criticat și planul în 10 puncte al președintelui Iohannis în cazul în care va ajunge la conducerea NATO.

”Ar fi fost frumos dacă Iohannis ne spunea: «am discutat cu o serie de state, chiar dacă nu le nominaliza. Toate doresc susținerea mea în funcția de secretar general NATO, deci voi da curs acestei opțiuni».

N-am văzut așa ceva. Am văzut, în schimb, un program cu 10 puncte care e o compilație din rezoluțiile NATO, începând de la summitul din Țara Galilor până astăzi. E o compilație din documente ale NATO”, a menționat Traian Băsescu, la Euronews România.

Băsescu: ”Nu poți să numești un secretar general NATO fără acordul SUA. Punct”

”Este o chestiune politică, dar este neobișnuit să se scoată la concurs postul. Este întotdeauna o decizie politică desemnarea secretarului general NATO și întotdeauna o decizie care implică în mod categoric și decisiv pe marii contributori la securitatea statelor NATO, ceea ce înseamnă că nu poți să ocolești SUA, Marea Britanie și Franța.

Realitatea este că nu poți să numești un secretar general NATO fără acordul SUA. Punct”, a concluzionat Băsescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE