Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vin produs cu ajutorul inteligenței artificiale, în Republica Moldova: ”Am fost creat pentru a reînvia moștenirea viticolă a Moldovei”

Producătorii de vin din Republica Moldova folosesc inteligența artificială pentru a crea o nouă colecție.

De la procesul de producere până la promovare, totul a fost pus la punct cu noua tehnologie. Mai exact, Oenologul a fost înlocuit de AI.

”Salut. Sunt Kalaris, vinificatorul metauman, creat cu ajutorul Inteligenței Artificiale pentru a reînvia moștenirea viticolă a Moldovei.”, se prezintă oenologul virtual.

Cum funcționează rețeta AI

El combină mai multe soiuri de struguri: Fetească Albă, Fetească Regală și Viorica. Cupajul a fost pusă la punct cu ajutorul ChatGPT.

”Sub îndrumarea mea, vinificatorii au amestecat meticulos vinurile până la o armonizare perfectă. De la etichetele sticlelor până la acest discurs, m-am dedicat pentru a dezvălui întregul potențial al Moldovei. Această epocă a inteligenței artificiale sărbătorește spiritul inovator al Moldovei, îmbinând profunzimea lumii vechi cu creativitatea lumii noi.”, mai spune acesta.

Noul produs vinicol este rezultatul unui proiect pilot demarat în urmă cu un an de Universitatea Tehnică din Republica Moldova, sub egida Oficiului Național al Viei și Vinului.

Pentru început, au fost produse numai 150 de sticle, dar o cramă va continua să producă vinul creat cu ajutorul inteligenței artificiale.

Republica Moldova este țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume. Vinurile moldovenești sunt exportate în 70 de țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE