Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalele în care pacienții mor arși de vii. Doar 6 unități medicale din peste 100 au modernizat rețelele electrice în ultimii trei ani

În ultimii ani, zeci de pacienți au murit arși de vii în spitalele din România. Tradițional, după fiecare tragedie am auzit promisiuni. Puține au fost, însă, respectate. Începând cu anul 2021, statul a avut la dispoziție 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea rețelelor electrice și a instalațiilor de oxigen din unitățile medicale. Trei ani mai târziu, nu avem niciun proiect major finalizat și mai mult de jumătate dintre fonduri necheltuite, arată o investigație făcută de context.ro.

Spitale în care pacienții ard de vii

În trei ani, doar șase unități medicale din peste 100 au modernizat rețelele electrice din fonduri europene în ultimii trei ani

După incendiul de acum trei ani de la Matei Balș, în care 20 de oameni și-au pierdut viața, statul a avut la dispoziție fonduri europene în valoare de 200 de milioane de euro, pentru a crește siguranța pacienților în spitalele din țară. Altfel spus, pentru a moderniza instalațiile electrice, care de multe ori au cauzat producerea incendiilor în unitățile medicale. Proiectele trebuiau finalizate până la sfârșitul anului trecut. Suntem, însă, departe de acest rezultat.

Până acum, doar șase spitale din peste o sută au terminat lucrările. Aproape jumătate dintre proiecte sunt terminate în proporție de 15%, iar în alte 23 de cazuri stadiul lucrărilor a trecut de 75%, arată datele obținute de jurnaliștii de la context.ro.

Din suma de 200 de milioane de euro pe care a avut-o la dispoziție, statul a cheltuit doar 40%. Și pentru că termenul limită de accesare a fondurilor europene a expirat, acum, în cele mai multe dintre cazuri, autoritățile sunt nevoite să caute alte surse de finanțare. În ceea ce privește companiile care au semnat contracte cu statul, una dintre ele, care are, de fapt, cele mai multe contracte, este Hospital Technical Solutions. Este aceeași firmă de la care, în 2020, Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, ar fi primit 120 de mii de lei mită. Banii ar fi reprezentat un comision din valoarea unui contract pe care firma îl încheiase cu Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, condus la acea vreme de Sorina Pintea.

Firma nu a răspuns întrebărilor trimise de Context.ro, au precizat aceștia.

Potrivit investigației, dintre spitalele unde incendiile au făcut victime, doar două apar pe lista celor care au semnat un contract de finanțare prin acest program.

Mihaela Tănase, jurnalist: „Un alt exemplu este cel al spitalului de la Neamț, care a fost un proiect reziliat. La Neamț au murit oameni. Acolo, autoritățile au avut o explicație care seamănă mai mult cu un pretext, au spus că au fost nevoiți să schimbe documentația tehnică și că asta ar fi însemnat posibile corecții financiare. Asta înseamnă că o parte dintre banii europeni ar fi trebuit să fie înapoiați, deci am fi primit mai puțini bani. Ei au ales să nu primim bani europeni deloc și au reziliat contractul”.

Într-un interviu acordat pentru Euronews România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că managerii spitalelor nu au reușit să utilizeze fondurile europene. El a mai spus că banii nu se pierd, ci se reportează în anul următor.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Trebuie să aplice spitalele, nu poate Ministerul Sănătății să aplice în locul celor care conduc aceste spitale, iar derularea procedurilor de achiziție pentru lucrările de reabilitare de la rețelele electrice și de gaze, pentru că nu discutăm doar de rețele electrice, trebuie să le realizeze fiecare manager de spital. O să continuăm această activitate, o s-o și extindem. Fondurile nu se pierd, practic sunt transferate în următorul exercițiu financiar”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE