Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câte paturi de mari arși sunt în spitalele din România. 10.000 de pacienți cu arsuri vin anual la camerele de gardă

10.000 de pacienți cu arsuri se prezintă anual la spital, în țara noastră, iar 4.000 dintre aceștia au nevoie de îngrijiri medicale, arată raportul oficial al Ministerului Sănătății. Cu toate acestea, România are pentru marii arși un singur centru, la Spitalul Floreasca, și alte 28 de paturi, dintre care 10 pentru copii. Ministrul Sănătății promite din nou înființarea altor trei centre, până în februarie 2025.

Câte paturi de terapie intensivă sunt destinate tratării pacienților cu arsuri

În acest moment România are 34 de paturi pentru mari arși, care sunt împărțite astfel: șase dintre ele sunt la Spitalul Floreasca, câte cinci la Spitalul de Arși din București, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași și la Spitalului Clinic Județean Timișoara, alte trei la Spitalul Clinic „Bagdasar-Arseni” tot din București și 10 paturi pentru copii la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală. Există un singur Centru de Mari Arși în țara noastră, la Spitalul Floreasca.

Prof. Univ. Dr. Ioan Lascăr, fost șef al secției de chirurgie plastică a Spitalului de Urgență Floreasca: ”În prezent, acest centru de arși funcționează în cele două etaje cu care a fost supraetajat Spitalul de Urgență în urmă cu mai bine de 10 ani, iar numărul de paturi dedicat îngrijirii pacienților arși grav este de 18, respectiv sunt șase paturi de îngrijire a bolnavilor critici însemnând vechea unitate de arși, șase paturi pentru pacienții post-critici, adică pentru cei care au depășit etapa riscuri vital și încă șase paturi pentru pacienții sechelari.”

Dr. Eugen Turcu, șef sectie chirurgie plastică, coordonatorul unitatea de arși Spitalul Bagdasar: ”Celelalte unități funcționale care tratează arsuri sunt acreditate prin lege de a trata arsuri de gravitate medie, chiar dacă noi suntem puși de multe ori în situația de a trata și arsuri de gravitate mare, deoarece acești pacienți, chiar dacă noi solicităm transferul în străinătate către centrele de arși, ei nu pot fi duși în totalitate datorită stării foarte grave din momentul internării.”

Starea persoanelor rănite în urma explozilor de la Crevedia 

În urma exploziilor de la Crevedia, în spitalele din București mai sunt internați 25 de răniți, dintre care trei în stare critică. Alți 12 mari arși sunt tratați în străinătate, în timp ce 19 persoane au fost deja externate.

Dr. Eugen Turcu, șef secție chirurgie plastică, coordonatorul unitatea de arși Spitalul Bagdasar: ”Marele ars necesită circuite speciale. De multe ori un centru de arși trebuie să se afle într-o clădire specială, interconectată cu un spital multidisciplinar. Trebuie să existe un personal mult mai numeros decât este normal pe unitate funcțională de arși. Arsurile de gravitate mare lasă în general sechele. În marea lor majoritate, acești pacienți rămân într-un tratament chirurgical chiar și după terminarea perioadei acute. Sechelele, cicatriciale postcombustionale sunt într-adevăr o provocare pentru chirurgii plasticieni, pentru că necesită de asemenea spitalizare îndelungată, un consum mare de materiale, bineînțeles, costuri.” 

Până în 2025, România va avea în total 60 de paturi pentru marii arși, susține Ministerul Sănătății. Vor fi înființate noi trei centre, în Timișoara, Târgu-Mureș și la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE