Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturia unei localnice care a rămas fără casă după exploziile din Crevedia. ”Stâlpii casei sunt sparți pur și simplu”

Doina Iliescu se numără printre zeci de oameni care și-au văzut casele distruse în urma exploziilor produse sâmbătă în localitatea Crevedia. În direct la Euronews România, femeia a mărturisit că ”nu mai este absolut nimic” din locuința familiei ei aflată la nici 100 de metri de stația GPL care a sărit în aer. Din acest motiv, este nevoită să se adăpostească fie în căminul cultural, fie să apeleze la ajutorul apropiaților.

”Am avut o casă. În living s-a fixat o cisternă, iar în curte în partea din față ni s-a fixat și capul tractor”, a povestit Doina Iliescu, despre calvarul pe care-l trăiește în urma exploziilor din Crevedia.

Localnică din Crevedia: ”Dacă ar fi fost instruiți angajații și ar fi avut câteva instinctoare, poate ar fi reușit să stingă acel foc”

Femeia a spus că se îndrepta spre casă dinspre București în momentul în care fiul ei a alertat-o despre producerea unei explozii la stația GPL din apropierea casei lor.

”Veneam dinspre București. La prima explozie au fost acasă copiii mei. Băiatul meu împreună cu nora erau în bucătărie să mănânce o pizza.

Copilul a spus așa razant pe lângă geamul care dădea spre stația GPL o flacără. S-a simțit ca o bubuitură, o mișcare. M-am uitat pe geam și am observat că GPL-ul a luat foc.

Primul lucru pe care l-a făcut. A filmat câteva secunde, cum ieșea focul. Nu era un foc atât de puternic, un foc ca de început.

Dacă ar fi fost instruiți angajații și ar fi avut câteva instinctoare, poate ar fi reușit să stingă acel foc. Nu era atât de mare focul, la prima vedere. Dacă ar fi avut ce le trebuie, ar fi putut să oprească acel incendiu. Noi suntem a patra casă față de ei. Aproximativ 70 de metri”, a afirmat Doina Iliescu.

Dezastru pentru localnici după exploziile din Crevedia: ”În camera copilului s-a topit televizorul, nu mai există”

Femeia a mărturisit că din casa familiei ei au mai rămas doar pereții.

”Din casa noastră se văd pereții. Pe exterior se văd pereții umflați. Se vede cum s-au deplasat.

În interior, stâlpii casei sunt sparți pur și simplu, o cărămidă destul de groasă. Zici că ai luat un ciocan și ai pisat-o mărunt și s-a tocat.

Nu mai este absolut nimic. Este totul ars. Nu mai este decât cenușă, resturi arse, nici frigidere, nici congelatoare. Televizoarele, unele dintre ele s-au topit atât de tare că nu se mai vede. În camera copilului s-a topit televizorul, nu mai există”, a mai povestit localnica din Crevedia.

Stația GPL trebuia închisă, în mod normal. ”Zilnic intrau și ieșeau cisterne”

De asemenea, Doina Iliescu a menționat că atât ea, cât și vecinii ei au semnat existența unui miros puternic de gaze din zona stației GPL.

”Acea stație teoretic nu mai trebuia să funcționeze, acea stație era închisă, i se ridicase dreptul de a funcționa, doar că zilnic intrau și ieșeau cisterne. Miros suspect de gaze era, din când în când”, a afirmat ea.

Zeci de oameni din Crevedia au rămas fără case în urma exploziilor

Doina Iliescu a mai spus că a primit promisiuni din partea autorităților că persoanele sinistrate vor primi ajutoare și că vor fi cazate temporar la căminul cultural.

Promisiunile sunt că se va rezolva toată situația. Vom fi ajutați, despăgubiți și că vor rezolva. Deocamdată dormim pe la prieteni, pe la cunoștințe.

Au pus la dispoziție la Căminul Cultural, au adus paturi pentru persoane, le-au cazat. Este mâncare acolo, asistență socială, medicală. Sincer, noi suntem o familie de vreo șase adulți, patru copii, dintre care un bebeluș (...) Nu știu cât am putea să stăm cu ei într-un cămin cultural.

Primăria, având în vedere că este mică, a făcut tot ce este omenește posibil ca oamenii să nu doarmă pe câmp. Au aranjat, la Căminul Cultural, au adus paturi, mâncare, apă, chiar au stat printre oameni și au adus. Deci consilierii, angajații primăriei i-am văzut eu cum se ocupă.

Vine toamna, încep școlile, noi vom avea nevoie de ceva stabil pentru acești copii. Noi nu mai avem absolut nimic, doar fiecare cu ce era încălțat și cu haine cu casă. La noi nu se poate salva nimic, inclusiv cele două mașini din curte, aveam două dubițe, care sunt atât de topite că nici nu-ți mai dai seama despre ce era vorba acolo. Nu ne-am mai rămas absolut nimic”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE