Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. "Uitați cisterna la mine în curte". Ce a mai rămas din casa unui om în urma exploziilor de la Crevedia

În urma exploziilor de la Crevedia mai mulți oameni au rămas fără agoniseala de o viață.

Daniel Iliescu, unul dintre localnici, a filmat dezastrul din curtea sa. "Uitați cisterna la mine în curte", spune acesta pe filmare, în timp ce caută, împreună cu restul familiei, ceva ce ar mai putea fi salvat. Din păcate, în zadar. Exploziile au distrus tot ce aveau.

"Se vede și din filmare, nu am ce să descriu.

Când am intrat în curte… totul e dezastru. Nu mai avem decât ce avem pe noi. Atât. În rest, nu avem nimic", spune acesta.

Bărbatul încearcă să facă haz de necaz și glumește cu fiul său: "Nu mai are Doina perdele. Ce ne facem?"

Casa lui Daniel se afla la 70 de metri de stația GPL. Tot acolo era și sediul firmei conduse de fiul bărbatului, mai multe mașini și foișoare.

"Era afacerea de familie a băiatului meu, care are și domiciliul și sediul firmei acolo. Totul e ars. Sunt trei mașini arse acolo. Toată afacerea, foișoarele, casa, tot e distrus.

Din cauza exploziei, în special a celei mari de la ora 21:00, am o cabină de camion care a căzut pe foișor și în spatele casei e cisterna.

Am intrat în casă, e totul distrus. N-am nimic ce să recuperez de acolo.

Am salvat doar o pisicuță. Mai este una, dar e speriată și nu o pot prinde. Restul animalelor, pui, cățeluși, sunt moarte."

A văzut tragedia în direct, prin camerele de supraveghere

"La 18:45 veneam spre Crevedia și m-a sunat băiatul cel mic: tată, a explodat GPL-ul în aer. Eu m-am uitat repede pe telefon, că aveam cameră de luat vederi, și vedeam totul în direct: cum exploda butelie după butelie, cum a sărit și pe partea cealaltă la vecinii care au murit. Pe când am ajuns aici n-am mai putut să intru, că nu mi-au mai dat voie.

Băiatul meu s-a autoevacuat. Prima dată a scos copilul din casă, un bebeluș de șapte luni, după și-a scos soția. Au urcat în mașină. I-am zis să meargă în centru, să fie cât mai departe.

A mai rămas să mai scoată ce puteau de acolo, dar n-au mai putut, că a venit poliția și le-a zis să părăsească zona", povestește Daniel Iliescu.

În urma tragediei de la Crevedia doi oameni, soț și soție, au murit. Soțul a murit de infarct, iar soția, la câteva ore după acesta, la spitalul Floreasca, din Capitală. Aceasta suferise arsuri pe 95% din corp, iar șansele să supraviețuiască erau extrem de mici.

"I-am cunoscut pe soții Barbu. Băiatul dânsului, Sorin, a lucrat la mine la firmă. Erau niște oameni deosebiți."

Oamenii din Crevedia au depus, de-a lungul timpului, plângeri cu privire la mirosul de gaz care venea dinspre stația GPL.

Polițiștii din Dâmbovița spun că din 2020 până în prezent nu au primit plângeri sau sesizări.

"Plângeri mereu au fost depuse. Dar nu știm până unde s-a ajuns cu plângerile și unde s-au depus. Toată lumea se văita de mirosul de gaz, mai ales seara. Mereu a fost periculos.

Cred că s-au depus la București, dar fără rezultat. Dacă ei au activat seară de seară vă dați seama că nu a fost niciun rezultat. Ei au fost de câteva ori închiși și tot veneau mașini la ei în curte."

A mai rămas doar un perete

Din cea mai apropiată casă de stația GPL a mai rămas doar un perete.

"Nu mai există decât un singur perete. Restul e distrus tot. Nici urmă de casă, nici măcar alee, să se vadă unde a fost casa sau unde a fost terenul. E numai moloz.

Vecinii s-au autoevacuat, de la prima explozie, când trecea căldura aia puternică prin gard. Spuneau că nu suportau căldura aia.

N-am dormit (n. r. toată noaptea). De dimineață am plecat la niște prieteni din Buftea, am dormit puțin și am revenit aici, cu gândul că ne lasă să recuperăm ceva. Era poliția acolo. Nu ne-au lăsat să intrăm decât astăzi.

Ne-au spus să mergem la primărie, că ne dau cazare. Putem sta la cămin sau la un hotel. Primarul și-a dat toată silința, ne ajută din toate punctele de vedere."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE