Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Asociației Colectiv: "În acești ani nu s-a produs nicio schimbare. Pacienții arși au devenit un fel de inamici"

Au trecut opt ani de la tragedia din Colectiv, în care 64 de tineri și-au pierdut viața. În contextul exploziilor de la Crevedia, președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, a declarat pentru Euronews România, că statul nu a făcut nimic în acești ani, deși fonduri pentru ridicarea spitalelor de mari arși ar exista încă din 2014.

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv: "În acești opt ani nu s-a produs nicio schimbare. Din contră. Eu personal asist la o încăpățânare a medicilor din sistem. Adică noi, pacienții arși, am devenit un fel de inamici. În urma accidentului din Colectiv problema pacientului ars a fost foarte mult mediatizată. Ori se știe că nouă românilor ne place să fim discreți, să lucrăm în cutiuța noastră, să nu știe nimeni ce se întâmplă.

Adevărul este că, din 2014, România a avut la dispoziție 250 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru construcția a cinci centre de mari arși. Din 2014, înainte de Colectiv. Banii ăștia nu au fost folosiți.

Un astfel de spital, cu 25 de paturi, însemna un cost de 25 de milioane de euro în 2016. Probabil că acum ar costa 35 de milioane. Eu cred că statul român ar putea construi un astfel de spital în mai puțin de cinci ani.

Mai mult de atât. Din cele cinci centre care trebuiau construite au rămas doar trei, care probabil vor fi la un moment dat construite: Târgu Mureș, Timișoara și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu.

Este mai mare rușinea ca în București, capitala țării și orașul cu cei mai mulți specialiști din domeniu, să nu existe un centru de mari arși, nici măcar ca proiect.

Vedem că am avut peste 40 de pompieri arși, iar Spitalul Militar București nu a preluat niciun pacient."

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, România are 24 de paturi în unități funcționale pentru arși care pot trata arsuri medii până la o anumită complexitate. Centrele pentru marii arși sunt momentan doar pe hârtie.

"Rafila, singurul ministru care nu a vrut să se întâlnească cu noi"

Alexandru Rafila, a declarat că persoane "foarte vocale în spaţiul public", în ce priveşte incendiul de la Colectiv, au blocat proiectele realizării unor centre de mari arşi. Pe partea cealaltă, Eugen Iancu susține că ușile ministrului au fost mereu închise pentru reprezentanții Asociației Colectiv.

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv: "Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este singurul ministru care nu a vrut să se întâlnească cu membrii Asociației Colectiv. Asta spune foarte multe. Eu nu pot să am o explicație, decât orgoliul rănit al marilor medici ai României.

Marii medici ai României, la Colectiv, au făcut o foarte mare greșeală. Acum apar în presă știri despre anchete făcute de Parchetul Militar, Parchetul General. Parchetul Militar și Parchetul General țin de opt ani de zile la sertar ancheta în dosarul Colectiv. Nimeni nu vrea să ancheteze cum au acționat pompierii atunci și nimeni nu vrea să ancheteze de ce pacienții arși din România nu au fost trimiși, deși în 48 de ore am avut ofertă de la toate spitalele de arși din Europa."

Neîncrederea românilor în spitalele din țară

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv: "Rata de infectare în străinătate nu este la nivelul celei din România. După Colectiv n-am auzit manageri de spital sau un director DSP care să spună adevărul despre rata de infectare cu nozocomiale din România. În continuare avem cifre de 1-2%, în condițiile în care Germania Franța, declară 6-7%. Cum poți avea încredere într-un stat care minte?"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE