Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"I-am implorat să nu se întoarcă". Mărturii după dezastrul de la Crevedia

Opt familii din Crevedia au casele distruse de exploziile de sâmbătă, la o stație GPL. Alte 11 locuințe sunt grav afectate. Exploziile au fost deosebit de puternice, iar cei care locuiau lângă stația GPL au fugit ca să își salveze viețile.

Doi oameni au murit: un bărbat, care a făcut infarct la fața locului, fără să fie ars, și soția acestuia, care s-a stins din viață la spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Femeia a suferit arsuri pe o suprafață de peste 95% din corp, iar Raed Arafat a confirmat că este primul deces din cauza arsurilor. Bilanțul victimelor a ajuns la 56 de răniți.

"I-am implorat să nu se întoarcă înapoi"

O femeie, care și-a pierdut casa în urma exploziilor, povestește cum fiul acesteia și familia lui au fugit, speriați, după ce au văzut flăcările de la stația GPL. Casa acestora se afla chiar în spatele stației.

"Acasă era copilul meu, de 27 de ani, împreună cu băiețelul de 7 luni și cu soția. Erau în bucătărie. Au simțit o bubuitură și au văzut cu coada ochiului, din bucătărie, o flacără. Noi suntem chiar în spatele GPL-ului. S-au speriat, s-au ridicat, au ieșit cu copilul. Soția a băgat copilul, pe care îl luase panica, în mașină. Și au reușit să plece din curte. Mai mult de atât, ce puteau să facă? Când vezi că bubuie.

S-au salvat, ce să facă? Că nu știau ce urmează. I-am implorat să nu se întoarcă înapoi.

N-au putut să scoată nici mașini, n-au putut să scoată nimic", spune aceasta.

Întrebată de un jurnalist de pagubele produse de explozii, femeia a răspuns că "sunt imense".

În urma primei explozii de la stația GPL, ISU Dâmbovița a evacuat populația din zonă, pe o rază de 300 de metri. Însă, în ciuda pericolului, unii oameni nu au vrut să își părăsească locuințele, mai spune femeia:

"Raza de siguranță de 300 de metri a fost în prima oră, după care i-a împins. Dar muți nu voiau să plece. Nu voiau să își părăsească casele, din ce am înțeles eu. Nu toți au făcut ce a făcut fiul meu, să ia copilul și să plece."

În acest moment, 41 de persoane sunt internate la spitale din țară, șase fiind intubate. Dintre acestea, majoritatea sunt salvatori - pompieri, polițiști și jandarmi.

În total, 12 români sunt transferați în spitale din străinătate. Patru au fost trimiși la Bruxelles și Milano încă de duminică, iar opt sunt transferați la spitale din Austria și Germania.

Transferul răniților a început după ce a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, prin care statele pot cere ajutor dacă nu fac față unui dezastru.

La 8 ani de la tragedia din Clubul Colectiv, România tot nu are suficiente paturi pentru marii arși.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE