Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bilanțul victimelor de la Crevedia a crescut. România a activat Mecanismul European de Protecție Civilă

Bilanțul victimelor în urma exploziilor din Crevedia a ajuns la doi morți și 57 de răniți. În acest moment, 41 de persoane sunt internate, șase fiind intubate. Dintre acestea, majoritatea sunt salvatori - pompieri, polițiști și jandarmi. Patru victime au fost deja transferate la spitale din Bruxelles și Milano.

Alte două avioane Spartan sunt pregătite de decolare pentru a duce alți cinci mari arși către spitale din Austria și Germania. Transferul răniților a început după ce a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, prin care statele pot cere ajutor dacă nu fac față unui dezastru. La 8 ani de la tragedia din Clubul Colectiv, România tot nu are suficiente paturi pentru marii arși. Atenție! Urmează imagini și informații care vă pot afecta emoțional!

Bogdan Oprița, coordonator UPU Smurd București: „Dintre acești 30 de pacienți, unul singur nu prezenta arsuri, a venit numai cu policontuzionat, a fost afectat de suflul exploziei. Restul prezintă arsuri pe diverse procente de suprafață corporală. Mai grav, dintre ei, până în acest moment, fiind 5, dintre care 2 din păcate sunt pompieri care sunt și intubați”.

Doi pompieri aflați în stare gravă, transferați la Bruxelles

Cei doi pompieri în stare foarte gravă de la Spitalul Floreasca au fost transferați, la Bruxelles,  cu o aeronava Spartan a Ministerului Apărării, încă de noaptea trecută.

O a doua aeronavă, cu alți doi pacienți cu arsuri a decolat spre Milano.

Transferul răniților în străinătate a fost posibil după ce autoritățiele au activat Mecanismul European de Protecție Civilă. România a obținut, astfel, un număr de locuri în spitalele specializate pentru marii arși din Belgia, Austria, Italia, Germania și Norvegia. Nu toți pacienții pot fi însă transportați în străinătate. 

România apelează la ajutorul spitalelor din alte state europene pentru că nu avem încă un spital pentru marii arși, deși românilor li s-a promis, după tragedia din Clubul Colectiv, că vor fi construite 3 astfel de centre.  Numărul de paturi pentru marii arși din toată țara este de doar 26.

Dacă în străinătate marii arși sunt tratați în mini blocuri operatorii, în care condițiile de igienă sunt respectate cu strictețe, România are doar câteva saloane pentru marii arși și nici acestea la standarde foarte înalte, spune fondatoarea Asociației Dăruiește Viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE