Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum s-au produs exploziile de la Crevedia. Procuror General: Doi șoferi au încercat să transfere gaz în altă cisternă cu un furtun

Procurorul General al României, Alex Florenţa, a prezentat filmul tragediei de la Crevedia, în urma căreia două persoane au decedat și 56 au fost rănite.

Deși condițiile în care focul a apărut nu sunt încă lămurite complet, procurorul general a declarat că dezastrul s-ar fi declanșat din cauza unui șofer care a vrut să mute gaz cu un furtun într-o cisternă goală, în contextul în care stația GPL nu avea autorizație.

„Sub cisternă a apărut o sursă de foc”

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa: „În data de 26 august, în clădirea din curtea fostului punct de lucru erau cazaţi la acel moment (...) patru angajaţi ai societăţii, angajaţi de origine nepaleză, dar figurând scriptic la alte puncte de lucru decât cel în care se aflau. În jurul orelor 8,30 un angajat care se ocupă în general de administrarea spaţiului respectiv se prezintă la punctul de lucru din Crevedia unde găseşte parcate două cisterne goale fără cap de livrare. În intervalul 12,00 - 14,00 au sosit din sursa de livrare alte două autocisterne care au fost parcate pe marginea şoselei. În jurul orei 18,00 a apărut o a treia autoscisternă încărcată cu gaz care a fost parcată în curte lângă cele două goale deja existente acolo. Şoferul i-a explicat angajatului de la punctul de lucru că avea o problemă la maşină, justificând că ar avea o roată blocată, motiv pentru care ar fi intenţionat să transfere gazul din acea cisternă într-una din cisternele goale aflate în incinta punctului de lucru, sens în care a cerut să discute cu şoferul respectivei autocisterne. Cei doi şoferi se întâlnesc (...) şi iniţiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun de livrare. În condiţii care nu sunt încă pe deplin elucidate (...), sub cisternă a apărut o sursă de foc”.

„Angajatul punctului de lucru remarcă acest aspect şi a intrat în clădirea de birouri pentru a le cere celor patru angajaţi nepalezi să iasă afară, ulterior le cere să meargă cu el în stradă să oprească traficul temându-se de un potenţial incident major, timp în care cei doi şoferi rămân la autovehicule încercând să stingă incendiul”, a spus procurorul general.

La scurt timp după ce angajaţii au ieşit în stradă pentru a opri traficul, a avut loc prima explozie, a mai spus procurorul general.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa: „La scurt timp după ce ies în stradă, are loc prima explozie, o explozie foarte puternică despre care martorii oculari spun că a împins flăcările până în stradă şi care a produs primele victime. În interval de circa o oră încep să-şi facă apariţia la faţa locului echipaje de poliţie, mai multe autospeciale de pompieri care încep să securizeze zona. Ulterior acestui moment, are loc a doua explozie, o explozie mult mai puternică decât prima şi care duce la numărul mai mare de victime şi avarierea severă a două imobile”.

Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă, urmată de un dezastru. Sunt făcute, evident, și mai multe percheziții.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa: „Sunt în derulare mai multe percheziţii domiciliare, fiind solicitate instanţei competente autorizaţii de percheziţie la primăria din localitate, la unul din punctele de lucru situat în Bucureşti precum şi la locuinţele celor doi administratori ai societăţii. Scopul este de a identifica înscrisuri şi documente necesare anchetei, precum şi diferite medii de stocare”, a mai arătat sursa citată.

Principalele obiective ale anchetei, stabilirea activităţilor derulate de societate prin intermediul punctului de lucru din Crevedia, ulterior declarării închiderii acestui punct de lucru, din perspectiva unor indicii temeinice privind derularea unor activităţi neconforme şi verificarea modului în care s-a autorizat punctul de lucru al societăţii situat în Crevedia ulterior anulării acelei autorizaţii şi închiderii formale a punctului de lucru, modul în care s-au realizat diferitele controale de către instituţiile abilitate”, a mai precizat Alex Florin Florenţa.

Despre sursa focului: „Se pot face doar speculaţii, implicit aruncarea neglijentă a unei ţigări”

Deși sursa exactă a focului nu a fost stabilită, este luată în calcul o ţigară aprinsă și aruncată la întâmplare.

„Din primele date se pot face doar speculaţii, implicit aruncarea neglijentă a unei ţigări, din declaraţiile martorilor rezultă că acea sursă de foc a fost văzută iniţial sub autocisterna care era alimentată cu gaz şi din care se făcea transferul în cisterna goală”, a subliniat procurorul general al României, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE