Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța îl vrea pe Mark Rutte la șefia NATO. SUA, Marea Britanie și Germania susțin și ele candidatura, Ungaria se opune

Franța îl susține, oficial, pe premierul olandez în exercițiu Mark Rutte pentru șefia NATO. Premierul francez a precizat că experința lui Rutte îl recomandă pentru postul de secretar general al alianței nord-atlantice. Statele Unite, Germania și Marea Britanie sprijină și ele candidatura acestuia, în timp ce Ungaria a anunțat că se opune. 

Parisul susține candidatura lui Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a subliniat premierul francez, Gabriel Attal, care a făcut o vizită oficială în Țările de Jos, afișându-se alături de omologul său olandez. 

Gabriel Attal, premierul Franței: ”Evident, sprijinim candidatura lui Mark Rutte pentru NATO, având în vedere experienţa sa, capacitatea sa de a forma coaliţii mari, precum şi capacitatea sa de a acţiona pentru securitatea noastră colectivă.” 

Statele Unite, Marea Britanie și Germania şi-au exprimat și ele sprijinul pentru Mark Rutte. În schimb, Ungaria lui Viktor Orban a anunțat că nu sprijină candidatura.

Liderul ungar, care a păstrat relații cu Moscova, în pofida invadării Ucrainei, este cel care a tergiversat aderarea Suediei la NATO și a încercat să blocheze începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. Șeful executivului de la Budapesta are o relație extrem de proastă cu Mark Rutte. Premierul olandez nu s-a ferit să-l confrunte pe Orban, din cauza încălcării statului de drept.

Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, expiră la 1 octombrie. Alegerea șefului alianței nord-atlantice se face prin unanimitate, iar o decizie ar trebui luată înaintea summitului de la Washington, din iulie. Pe lângă Ungaria, Turcia și Bulgaria s-ar opune și ele candidaturii lui Rutte. 

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, și România ar fi notificat aliații în legătură cu candidatura lui Klaus Iohannis, informație care nu a fost confirmată oficial. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE