Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria nu îl susține pe Mark Rutte la șefia NATO. Péter Szijjártó: A vrut să ne îngenuncheze

Guvernul de la Budapesta refuză să-l sprijine pe premierul olandez Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO. Anunțul a fost făcut marți de ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, relatează Politico.

Opoziția Ungariei alimentează incertitudinile în legătură cu viitoarea conducere a alianței militare. O treime dintre cele 31 de state membre nu au luat încă o hotărâre dacă îl vor sprijini pe Mark Rutte, care are susținerea Statelor Unite, pentru a-l succeda pe Jens Stoltenberg, secretarul general în exercițiu.

Mark Rutte se numără printre criticii acerbi ai Guvernului de la Budapesta.

”Cu siguranță nu putem susține alegerea în funcția de secretar general al NATO a unei persoane, care anterior a vrut să îngenuncheze Ungaria cu forța", a declarat Péter Szijjártó, conform sursei citate.

În 2021, Rutte a denunțat legislația anti-LGBT introdusă de premierul ungar Viktor Orbán, afirmând că Ungaria ”nu mai are ce căuta în Uniunea Europeană".

”Obiectivul pe termen lung este de a îngenunchea Ungaria în această privință”, a declarat șeful diplomației ungare.

Reacția lui Péter Szijjártó vine în contextul în care premierul ungar Viktor Orban urmează să se întâlnească cu fostul președinte american Donald Trump în Statele Unite.

Statele care susțin pe Mark Rutte la conducerea NATO

Marea Britanie, Franța și Germania au promis că vor susține candidatura lui Rutte la NATO. Considerat un apropiat al lui Trump, Rutte ar fi văzut în unele cercuri drept un candidat ideal în cazul în care fostul președinte republican va câștiga alegerile prezidențiale americane din noiembrie.

În schimb, un grup de țări de pe Flancul estic, apropiate de granița cu Rusia, sunt, de asemenea, sceptice în privința candidaturii lui Rutte.

Țările baltice sunt nemulțumite de lipsa de angajament a lui Rutte în ceea ce privește cheltuielile de apărare ale Olandei. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a criticat opoziția Țărilor de Jos față de aderarea României la spațiul Schengen.

În februarie, Iohannis le-a transmis aliaților că a decis să candideze împotriva lui Rutte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE