Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mark Rutte spune că a fost o greşeală să îşi recunoască public interesul pentru şefia NATO

Premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte a recunoscut într-o conferinţă de presă la Berlin că a fost o greşeală faptul că şi-a recunoscut public, într-un interviu, interesul pentru postul de secretar general al NATO, informează AFP.

Rutte, în vârstă de 56 de ani, nu şi-a negat interesul de a-i succeda lui Jens Stoltenberg la şefia NATO, dar a precizat că a fost "o greşeală să spun asta în public", când a fost întrebat despre respectiva afirmaţie de jurnalişti la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz.

Rutte a subliniat, de asemenea, că nu doreşte să comenteze mai mult pe această temă. "Nu voi adăuga nimic altceva la greşeală, pentru că ar putea exista alte interpretări", a precizat oficialul olandez.

El şi-a recunoscut interesul pentru postul NATO în timpul unui interviu radio din octombrie.

Stoltenberg urmează să fie înlocuit în octombrie 2024

Stoltenberg urmează să fie înlocuit în octombrie 2024. Pe lângă Rutte, premierul estonian Kaja Kallas şi fostul prim-ministru leton Krisjanis Karins sunt, de asemenea, văzuţi drept candidaţi pentru acest post.

Scholz a lăudat luni expertiza lui Rutte, inclusiv în politica externă. "Este vorba de un politician foarte experimentat, cu o mulţime de abilităţi de care este nevoie pentru a gestiona astfel de aparate guvernamentale mari, dar şi cu o mare expertiză politică şi de politică externă", a afirmat Scholz.

Rutte este prim-ministru al Olandei de 13 ani. În urma unei dispute de coaliţie asupra politicii privind refugiaţii, el şi cabinetul său au demisionat în vară şi au convocat alegeri parlamentare.

Rutte şi-a anunţat ulterior intenţia de a se retrage din politica olandeză. El rămâne în funcţie interimar până la formarea unui nou guvern.

Partidul pentru Libertate (PVV) al populistului de extremă dreapta Geert Wilders s-a clasat pe primul loc în alegeri. Wilders încearcă în prezent să formeze o coaliţie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE