Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria nu va sprijini candidatura lui Mark Rutte la șefia NATO, a declarat ministrul maghiar de Externe, prezent în România

Ungaria nu va sprijini candidatura lui Mark Rutte la șefia NATO, a declarat ministrul maghiar de Externe. Prezent la Sfântu Gheorghe, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Peter Szijjarto a comentat și candidatura președintelui român, Klaus Iohannis, la conducerea NATO. Ministrul de Externe al Ungariei a precizat că este îmbucurător faptul că Europa Centrală are, în sfârşit, un candidat pentru această funcție.

Ministrul de Externe ungar: „Noi, sigur, nu o să sprijinim candidatura lui Mark Rutte. Nu-l vom sprijini!”

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto: „Eu aşa cred că astăzi rezultatul alegerii secretarului general al NATO are aceeaşi şansă ca şi la Loto 6/49. Eu pot să vă spun două lucruri în ceea ce priveşte poziţia Ungariei. Noi, sigur, nu o să sprijinim candidatura lui Mark Rutte. Nu-l vom sprijini! Cum am putea sprijini un om care anterior a zis că Ungaria trebuie îngenuncheată. Într-o uniune ca NATO, unde nu există nimic mai important decât încrederea reciprocă, pentru că dacă cineva e atacat, ceilalţi trebuie să îl apere, într-o asemenea alianţă care se bazează pe încredere, noi nu putem sprijini un om care vrea să ne îngenuncheze. Cum am putea avea încredere? Astfel, Mark Rutte nu se poate baza pe sprijinul Ungariei”, a spus el.

În schimb, vestea candidaturii președintelui României la șefia NATO a fost mai mult decât bine primită.

„Ne bucurăm că în sfârşit avem un candidat din Europa Centrală. NATO, niciodată, anterior, nu a avut un candidat din Europa Centrală, acum avem un candidat şi asta este o veste bună. Ce va ieşi, care va fi rezultatul, încă nu ştim”, a mai spus Peter Szijjarto, potrivit traducerii oficiale, transmite Agerpres.

Mark Rutte, în cărți pentru postul de secretar general al NATO

Premierul olandez Mark Rutte este considerat unul dintre favoriți pentru accederea în funcția de secretar general al NATO, în condițiile în care a afirmat că este interesat de acest post. Nu va duce lipsă, însă, de obstacole, în condițiile în care Țările de Jos contribuie cu mai puțin de 2% din PIB la bugetul Alianței-Nord Atlantice.

Premierul olandez e și unul dintre cei care ar fi ținut România departe de Schengen. Deși a afirmat că Țările de Jos nu sunt „în principiu” împotriva aderării României la Schengen, Mark Rutte a dat de înțeles că țara noastră se va alătura spațiului de liberă circulația atunci „când toate condiţiile sunt îndeplinite”.

„România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că poate fi vorba de aderarea la Schengen când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi Mecanism de Cooperare şi Verificare. Paşii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi, după aceea, o să vorbim mai departe (...)”, a declarat Mark Rutte, în octombrie 2022, la Cincu, într-o conferință de presă susținută împreună cu președintele Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE