Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce a spus Mircea Geoană, al doilea om în NATO, despre candidatura lui Iohannis la șefia Alianței Nord-Atlantice

Mircea Geoană, care este secretarul general adjunct al NATO, a fost întrebat despre candidatura lui Klaus Iohannis la şefia NATO. Pe scurt, el a spus, printre altele, că nu este în puterea lui sau a actualului șef al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord să își aleagă succesorii.

Geoană, întrebat despre candidatura la conducerea NATO a lui Iohannis: „Stoltenberg a ridicat foarte sus ştacheta”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: „Singurul lucru pe care nici nu îl comentăm şi nici nu este în puterea noastră, a mea şi a secretarului general, este să ne alegem succesorii. Este problema exclusivă a aliaţilor”.

Fostul ministru de Externe al României a mai spus și că Jens Stoltenberg, care este șef al NATO de aproape zece ani, a ridicat nivelul acestei funcții „foarte, foarte sus”.

Mircea Geoană: „Ceea ce pot să spun este că secretarul general Stoltenberg, care şi-a prezentat (ieri, n.r. joi) raportul anual, cel de-al zecelea raport anual (...), a aşezat o ştachetă a aptitudinilor şi a profilului pentru secretarul general al NATO foarte, foarte sus. Şi acest lucru sunt convins că este unul dintre factorii pe care aliaţii îl discută”, a spus acesta, vineri, la Galați, acolo unde a vizitat şantierul naval VARD Brăila şi a mers apoi la Universitatea Danubius din Galaţi, potrivit Agerpres. 

Mircea Geoană a mai spus și că, din punct de vedere al succesiunii de comandă la vârful NATO, secretarul general şi secretarul general adjunct nu pot pleca în acelaşi timp. Mandatul actualului șef al NATO se va încheia în ultima zi a lunii septembrie.

„Pot să vă spun un singur lucru, că din punct de vedere al succesiunii de comandă la vârful NATO secretarul general şi secretarul general adjunct nu pot pleca în acelaşi timp. Deci, la secretarul general Stoltenberg este fix, ultima zi de serviciu este 30 septembrie, pe 1 octombrie avem un nou secretar general. În cazul meu, o să plec mai devreme sau mai târziu”, a precizat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE