Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, cronologia candidaturii la NATO. Ce are în plus Mark Rutte, candidatul favorit, față de președintele României

Informația despre o posibilă candidatură a lui Klaus Iohannis la șefia NATO a apărut în spațiul public acum trei ani. În tot acest timp, președintele nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că are intenția de a-l înlocui pe Stoltenberg. Președintele României se înscrie într-o cursă foarte grea. În acest moment, premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, este favorit, potrivit mai multor analiști. În vârstă de 57 de ani, Rutte era până acum singurul candidat pentru a-l înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg, care conduce Alianţa Nord-Atlantică din 2014 şi care va demisiona în septembrie.

Iohannis, cronologia candidaturii la NATO

Asocierea dintre președintele Iohannis și funcția de secretar general al NATO a fost făcută pentru prima oară în spațiul public pe 19 iulie 2021. Atunci, publicația Politico vorbea despre posibili înlocuitori ai lui Jens Stoltenberg. Articolul a fost imediat preluat de presa din România.

În aprilie 2022, apărea pe surse informația că o variantă de lucru în interiorul PNL era că președintele Klaus Iohannis va pleca înainte de termen de la Cotroceni, pentru că ar urma să îl înlocuiască pe secretarul general al Alianței la încheierea mandatului, adică în octombrie 2023. Patru luni mai târziu, președintele Iohannis a fost întrebat de un jurnalist într-o conferință de presă ce ar face dacă i s-ar propunere să-l înlocuiască pe Jens Stoltenberg.

Klaus Iohannis, președintele României: „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua-o foarte serios și aș face o declarație publică”.

Mandatul secretarului general al NATO urma să se încheie pe 1 octombrie 2023, însă, din cauza războiului din Ucraina, i-a fost prelungit cu un an. Cea mai recentă listă cu potențiali candidați pentru înlocuirea lui cuprinde mai multe personaje marcante ale politicii internaționale.

Potențiali candidați la conducerea NATO

Ursula von der Leyen ar fi fost un candidat sprijinit de președintele Biden, potrivit publicației Euronews.com. În calitate de fost ministru al Apărării, ea ar fi adus un plus valoare. Între timp, ea și-a anunțat candidatura pentru încă un mandat în fruntea Comisiei Europene. Pe lista scurtă se regăsesc Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, Kaja Jallas, premierul Estoniei sau Ben Wallace, fostul ministru al Apărării din Marea Britanie.

Însă, Mark Rutte este de departe candidatul preferat, potrivit analizelor internaționale. În acest an, pe 21 februarie, publicația Politico a vorbit despre sprijinul președintelui american pentru Rutte, liderul olandez, care este supranumit și „șoptitorul lui Trump” pentru felul în care acesta a reușit să-l liniștească la o ședință tensionată a Alianței. Rutte este văzut ca un politician extrem de abil pe scena internațională și cu un talent pentru medierea situațiilor complicate. La doar o zi după acest articol, pe 22 februarie 2024, citând surse apropiate de Casa Albă, publicația Bloomberg a susținut că România și-a anunțat aliații că intenționează să îl propună pe Iohannis pentru șefia NATO. Autoritățile de la București nici nu au confirmat, nici nu au infirmat informația.

Ce are în plus Mark Rutte față de Klaus Iohannis?

Răspunsul, pe scurt: oficial, sprijinul celor patru mari puteri, care contează enorm pentru Alianță. Adică SUA, Marea Britanie, Germania și Franța.

Gabriel Attal, premierul Franței: „Evident, sprijinim candidatura lui Mark Rutte pentru NATO, având în vedere experienţa sa, capacitatea sa de a forma coaliţii mari, precum şi capacitatea de a acţiona pentru securitatea noastră colectivă”.

O problemă pentru Rutte este că secretarul general este ales prin vot unanim, iar premierul maghiar, Viktor Orban, a anunțat deja că nu îl va sprijini.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE