Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce șanse are Klaus Iohannis la șefia NATO. Nicolae Ciucă: ”Există nevoia unui consens. Fiecare dintre candidați va veni cu argumente”

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a comentat anunțul lui Klaus Iohannis conform căruia va candida pentru funcția de secretar general al NATO. ”Țările care vor sprijini candidatura de o parte sau de alta vor avea propriile argumente ce a realizat Armata Română”, a spus Ciucă.

”Este vorba de o responsabilitate a reprezentării României pentru ocuparea unei funcții la nivelul Alianței Nord-Atlantice, după 20 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline. În felul acesta, această candidatură este sprijinită de tot ceea ce a realizat Armata Română în acești 20 de ani, de efortul pe care l-a făcut România prin participarea la toate angajamentele în care Alianța a fost implicată. Trebuie să vedem aici întreg sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională care a avut o contribuție esențială în realizarea acestei imagini de pilon, de pivot de stabilitate în regiunea Mării Negre, pe flancul de est și, desigur, în interiorul Alianței Nord-Atlantice”, a declarat Nicolae Ciucă.

Țările care vor sprijini candidatura de o parte sau de alta vor avea propriile argumente

Președintele PNL a mai spus că România va veni ”cu argumente cât se poate de solide în ceea ce înseamnă necesitatea unei perspective a țărilor din Europa Centrală și de Est la conducerea Alianței”.

Întrebat ce șanse are Klaus Iohannis la Șefia NATO, Nicolae Ciucă a răspus: ”Pentru oricare dintre candidați, există nevoia unui consens. Ca atare, fiecare dintre candidați va veni cu argumente. Țările care vor sprijini candidatura de o parte sau de alta vor avea propriile argumente. În final, se va ajunge la o decizie care se va stabili la nivelul liderilor Alianței Nord-Atlantice, la summitul din luna iulie de la Washington”.

Nicolae Ciucă a postat, ulterior, și un mesaj pe pagina sa de Facebook: ”Salut decizia președintelui României de a candida pentru funcția de secretar general al NATO. PNL susține nemijlocit acest demers al șefului statului, care ar putea intra în istorie drept primul secretar general al Alianței Nord-Atlantice provenit din Europa de Est. Este un moment care marchează modul în care România poate fi reprezentată, la 20 de ani de la aderarea la NATO.Într-un astfel de context geopolitic și strategic sensibil, este nevoie ca o asemenea funcție să revină unui lider pro-occidental, care a ocupat o înaltă demnitate publică în Europa de Est.În interiorul NATO, România este un aliat de încredere, care își respectă angajamentele, iar această candidatură este sprijinită și de tot ceea ce a realizat armata română în ultimii ani”.

Klaus Iohannis va candida pentru funcția de secretar general al NATO. Șeful statului a precizat că își asumă această candidatură ”în numele României cu toată responsabilitatea”, iar decizia sa are la bază experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE