Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jens Stoltenberg: Aderarea Suediei la NATO demonstrează că strategia de război a lui Putin a eșuat

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aderarea Suediei la Alianță demonstrează că președintele rus Vladimir Putin ”a eșuat” în strategia sa de război pentru a slăbi Ucraina.

Invazia ordonată de Putin a determinat integrarea Suediei și Finlandei la NATO, iar acum ”Ucraina este mai aproape ca niciodată de aderarea” la Alianță, a afirmat Stoltenberg, potrivit The Guardian.

Secretarul general al NATO a făcut aceste afirmații, alături de premierul suedez Ulf Kristersson, înainte ca drapelul Suediei să fie arborat în fața sediului Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii prin care Suedia a devenit al 32-lea stat membru al organizației.

”Atunci când preşedintele Putin şi-a lansat invazia (în Ucraina) în urmă cu doi ani, voia mai puţină NATO şi mai mult control asupra vecinilor lui. El voia să distrugă Ucraina ca stat suveran, dar a eşuat. NATO este mai mare şi mai puternică'', a afirmat Jens Stoltenberg, potrivit sursei citate.

”Aderarea Suediei consolidează NATO şi face mai sigur ansamblul Alianţei”, a adăugat el.

După ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022, Suedia a decis să renunțe la aproape 200 de ani de neutralitate, motiv pentru care s-a alăturat NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE